Ny forskning: Advarer alle, der drikker sukkerfri sodavand.

10/07/2023 13:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Sukkerfri sodavand øger din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde med ti procent, hævder en undersøgelse.

Mest læste i dag

Selv en lille mængde kunstige sødestoffer om dagen kan forårsage sundhedsmæssige problemer, advarer forskere.

Mange danskere drikker sukkerfri sodavand, idet de betragter dem som kalorifattige alternativer.

Dog mener forskere fra det franske nationale sundhedsinstitut, at det er forkert at betragte kunstige sødestoffer som sukkererstatninger af god kvalitet.

Hovedforfatter Mathilde Touvier udtaler: "Denne undersøgelse indikerer en sammenhæng mellem øget forbrug af kunstige sødestoffer og øget risiko for hjertesygdomme."

"Kunstige sødestoffer findes i tusindvis af fødevare- og drikkevaremærker over hele verden. Men de forbliver kontroversielle og er i øjeblikket ved at blive genovervejet af sundhedsmyndighederne."

Undersøgelsen viste, at en storforbruger i gennemsnit indtog 77,6 milligram sødemiddel om dagen, mens 7,5 milligram om dagen blev betragtet som lavt.

En typisk sukkerfri sodavand indeholder 42 milligram sødemiddel pr. 100 milliliter, med yderligere 140 milligram pr. dåse.

Dette betyder, at selv en halv dåse kan være skadelig for dit helbred.

Data fra 130.000 franskmænd viste, at en tredjedel regelmæssigt drak sodavand, der indeholdt aspartam, sucralose og acesulfamkalium.

De største forbrugere af sødestoffer havde en hjertesygdomsrate på 346 pr. 100.000, hvilket er 10 procent højere end de mindste med en rate på 314 pr. 100.000.

Antallet af slagtilfælde var 195 sammenlignet med 150, hvilket er en stigning på 30 procent.

Touvier tilføjede: "Disse fødevaretilsætningsstoffer, som millioner af mennesker indtager dagligt, bør ikke betragtes som et sundt og sikkert alternativ til sukker." Dette rapporterer The Sun.