Den eneste grøntsag, du skal spise for at leve til en høj alder

14/05/2024 11:25

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Der er en helt særlig grøntsag, som bør være en del af din kost, hvis du vil leve i mange år endnu.

Mest læste i dag

Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har udnævnt det til "verdens sundeste grøntsag", og har mindet alle om dets næringsrige og gavnlige egenskaber. Konkret er der tale om vandkarse.

For at lære mere om vandkarse og hvad denne grøntsag kan gøre for din krop og dit helbred, skal du blot fortsætte med at læse herunder.

Vandkarse har kraftige antiinflammatoriske egenskaber

Når du hakker lidt vandkarse til din salat, smoothies eller sandwich, styrker du din krop med kraftige forbindelser med antiinflammatoriske egenskaber, som bekæmper oxidativ stress.

En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved vandkarse er, at det er den bedste kilde til en forbindelse kaldet phenethylisothiocyanat (PEITC). Den er forbundet med effekter som reduktion i væksten af visse kræftceller og har antiinflammatoriske og antioxidante effekter.

Den indeholder høje niveauer af vitamin K

Grøntsager som kål eller broccoli er kendt for deres rige indhold af vitamin K, men vandkarse er en anden grøntsag, der også er rig på vitamin K. Faktisk indeholder en kop vandkarse omkring 85μg vitamin K, og den anbefalede daglige mængde for voksne er omkring 120μg.

Hvad gør vitamin K så? Det er et næringsstof, der hjælper kroppen med at koagulere blodet. Vitamin K er også et vigtigt næringsstof, der understøtter knogle- og hjertesundhed.

Vandkarse er godt for hjertet

Vandkarse er fyldt med vitaminer og mineraler, der har vist sig at være gavnlige for hjertesundheden. Det er fri for mættet fedt og har en ubetydelig mængde salt, som er to af de vigtigste faktorer, man skal kontrollere, når man vælger fødevarer, der understøtter hjertesundheden.

Desuden indeholder vandkarse også calcium, magnesium og kalium, som hjælper med at reducere blodtryk og kolesterol.

Det tager også sig af øjets sundhed

Vandkarse indeholder forbindelser, der kan reducere risikoen for aldersrelateret maculadegeneration, som er et problem, der kan påvirke nethinden. Denne grøntsag kan være nyttig for øjets sundhed, da det er en naturlig kilde til lutein og zeaxanthin.

En rapport, der blev offentliggjort i Nutrients, påpeger, at forbindelser som disse kan hjælpe med at beskytte mod aldersrelaterede problemer på grund af deres evne til at reducere skader fra oxidativ stress. Lutein og zeaxanthin findes i nethinden, og er forbundet med maculadegeneration.

Vandkarse understøtter knoglesundheden

For at passe på din knoglesundhed, når du bliver ældre, er det vigtigt at få en bred vifte af næringsstoffer fra alle slags fødevarer. Ifølge eksperterne kan vandkarse være den ideelle grøntsag til dette formål, da det giver kroppen essentielle mineraler.

Mens calcium er bredt anerkendt for sin indflydelse på knoglesundhed, spiller magnesium, vitamin K og kalium, som findes i vandkarse, også vigtige roller. Det skriver det græske medie LadyLike.

Det indeholder forbindelser, der er forbundet med reduceret kræftrisiko

Sammen med alt det ovenstående indeholder denne grøntsag også forbindelser, der er forbundet med reduceret risiko for kræft. Forskning viser, at vandkarse kan have gode egenskaber i denne forbindelse.

Det indeholder bioaktive forbindelser såsom glucosinolater, der kan have en beskyttende virkning mod visse kræfttyper ved at hæmme væksten af kræftceller og fremme deres eliminering. Antioxidanter og andre fytokemikalier i vandkarse bidrager yderligere til at reducere kræftrisikoen.