Banebrydende fund i ny forskning: Blodprøve kan forudsige demens og og Alzheimers

03/03/2024 12:39

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Forskerne har kunnet forudsige hvem der får sygdommene med en sandsynlighed på omkring 90 procent.

Mest læste i dag

En gruppe britiske forskere har i deres nyeste forskning opnået noget ganske enestående.

I deres seneste arbejde er de lykkedes med at forudse indtræden af de frygtede lidelser demens og Alzheimers sygdom, lang tid i forvejen.

De har endda opnået at forudsige, med en nøjagtighed på cirka 90 procent, hvilke personer der vil blive ramt af disse sygdomme.

Dette rapporterer B.T.

Deres epokegørende opdagelse blev gjort mulig ved brug af kunstig intelligens, som analyserede blodprøver fra 1500 deltagere for derefter at sammenligne resultaterne med, hvilke af disse personer der 15 år senere havde udviklet demens.

Studiets succes skyldes delvist, at forskerne har identificeret specifikke proteiner i blodet, der kan indikere en risiko for at udvikle demens og Alzheimers.

Ved at kombinere disse resultater med traditionelle risikofaktorer såsom køn, alder og genetisk prædisposition for demens, har forskerholdet formået at forudsige med 90 procents sikkerhed, hvem der vil udvikle sygdommen 15 år senere.

Som en direkte følge af deres forskning, arbejder forskerne nu på at udvikle en blodprøve, som de håber kan forudsige, om en person vil udvikle disse lidelser inden for de næste 15 år.

Selvom der endnu ikke findes en kur mod Alzheimers, har det seneste år budt på nye produkter, der kan forsinke sygdommens progression, hvis den opdages tidligt.

Således kan den nye blodprøve potentielt gøre det muligt for mange flere at få tidlig hjælp i sygdomsforløbet.