Ny forskning viser: Faste kan være medvirkende til at bekæmpe kræft

11/07/2024 17:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det har vist sig, at faste kan have en positiv indvirkning på bekæmpelsen af kræft, da det kan styrke immunforsvaret.

Mest læste i dag

Optimering af immunsystemet kan være afgørende i kampen mod kræft, og ny forskning viser, at en særlig type faste kan omprogrammere immunceller til at blive effektive kræftdræbere.

Det rapporterer Ekstra Bladet.

Kræft udgør en af de største sundhedsudfordringer globalt, og forskere søger konstant efter nye og effektive metoder til at bekæmpe sygdommen. Et nyt studie fra Memorial Sloan Kettering Center i New York har nu fremhævet en lovende tilgang: faste.

Forskningen, udført på mus, undersøgte effekten af en fasteperiode på to døgn hver uge, hvor musene kunne spise frit de øvrige dage. Resultaterne var opsigtsvækkende. Musene, der fulgte fasteplanen, udviklede immunceller, der var markant mere effektive til at bekæmpe kræft.

I en pressemeddelelse fra forskerne understreges det, at denne type faste omprogrammerede de naturlige dræberceller, en type hvide blodlegemer, til at blive mere modstandsdygtige over for de barske forhold omkring tumorer. Tumorer skaber ofte et fjendtligt miljø, der gør det svært for immunceller at overleve og fungere optimalt.

De naturlige dræberceller har en vigtig funktion i immunsystemet ved at udskille proteiner, der kan få kræftceller til at selvdestruere. Under fasteperioderne observerede forskerne et fald i blodsukkerniveauet og en stigning i frie fedtsyrer hos musene. Interessant nok lærte dræbercellerne at bruge disse fedtsyrer som energikilde i stedet for sukker, hvilket forbedrede deres evne til at overleve og bekæmpe kræftceller i tumorens miljø.

"Det optimerer virkelig cellernes antikræftrespons, fordi tumorens mikromiljø er fyldt med lipider, og nu er de takket være metabolisk træning i stand til at gå ind i tumorerne og overleve bedre," udtaler Rebecca Delconte, en af forskerne bag undersøgelsen.

Forskerne ser et stort potentiale i deres resultater, som også kan åbne nye muligheder for at forbedre eksisterende immunterapier. De understreger dog, at yderligere undersøgelser på mennesker er nødvendige for at fastslå, om faste er sikkert i kombination med nuværende kræftbehandlinger.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Press Immunity, og forskerne håber, at det vil bane vejen for nye behandlinger i kampen mod kræft.