Aldrig nogensinde set før i en dagligvarekæde: Netto annoncerer spændende nyhed

17/09/2023 15:13

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Aldrig nogensinde er det set før.

Mest læste i dag

Netto-butikkerne har integreret elektriske anlæg som ventilation, køling og varmepumper i ét bygningsstyringssystem. Dette system forbindes med Flex Platformen, der kan afbalancere el-forbruget i de elektriske anlæg i forhold til produktionen af grøn energi.

Forudbestemmer Salling Group selv, hvor, hvornår, hvor meget og hvor længe de kan regulere el-forbruget i butikkerne, så det hverken påvirker brugerne eller varerne. Hele processen styres ved hjælp af kunstig intelligens:

"Hos Salling Group er vi konstant optaget af at optimere vores energiforbrug og har længe været engageret i energibesparende initiativer. Flex Platformen er et af dem. Vi har afprøvet platformen i føtex Greve og gennem pilotprojektet har vi opnået indsigt i, hvor længe ventilationen i butikken kunne slukkes ad gangen uden at påvirke butiksdelen", udtaler Martin Brix Kortegaard, Energiforvalter i Salling Group, og fortsætter:

"Pilotprojektet har vist sig bæredygtigt både i forhold til komfort og økonomi. Derfor beslutter vi nu at tilknytte alle vores danske Netto-butikker til Flex Platformen, hvilket både gavner andre energikunder og bidrager til at reducere CO2-udledningen fra energiproduktionen", tilføjer han.

Erhvervsbygninger indeholder typisk elektriske anlæg såsom ventilation, opvarmning, køling, og frysning, som tilsammen udgør 40% af det samlede energiforbrug. Cirka 30% af dette forbrug anses for at være fleksibelt.

Da bygninger bevarer varme og kulde i en vis periode, kan for eksempel ventilationsanlægget stoppes eller startes i overensstemmelse med vindforholdene, uden at det påvirker funktionaliteten eller generer bygningens brugere.

Salling Group bidrager nu med denne fleksibilitet på Flex Platformen. Som en følge heraf modtager de betaling for at være i stand til at regulere forbruget, ligesom kraftværker gør det i dag. Derudover modtager de også betaling, hvis deres fleksibilitet faktisk bruges i forbindelse med Danmarks behov for det.

Dette nye initiativ vil gælde for 500 Netto-butikker.

Konkret viste pilotprojektet, at ventilationen uden problemer kan slukkes i op til 15 minutter ad gangen op til fire gange om dagen, og Salling Group har set et så stort potentiale for energibesparelse, at koncernen har besluttet at gøre alle danske Netto-butikker tilgængelige for dette initiativ.

Jo flere større elforbrugere, der tilslutter sig Flex Platformen, desto større fleksibilitet kan tilbydes på el-markedet, og jo hurtigere kan Danmark afvikle de fossile kraftværker, der i øjeblikket fungerer som en reserve i energisystemet og er med til at sikre vores energiforsyning. Dette oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.

Dermed bidrager deltagerne til målet om at udfase 40% af Danmarks fossile kraftværker og samtidig reducerer deres elektricitetsomkostninger. Flex Platformen skaber derfor også et nyt økonomisk økosystem på energimarkedet ved at belønne deltagerne for at stille deres fleksibilitet til rådighed.