Advarsel: Populær håndkøbsmedicin kan øge risikoen for hjerteanfald

24/02/2022 09:13

|

Christina Hansen

Foto: Gjendsidige

Mest læste i dag

Akut advarsel om "skjult" ingrediens i nogle typer paracetamol, der øger risikoen for hjerteanfald

En stor undersøgelse har vist, at briter, der har taget stoffet indeholdende en "skjult ingrediens", er mere tilbøjelige til at ende med at få et hjerteanfald, slagtilfælde, hjertesvigt eller dø.

De fleste mennesker vil være uvidende om, at der nogle gange tilsættes salt til paracetamol for at hjælpe det med at nedbrydes i vand.

Men forskerne anslår, at 170 ud af hver 10.000 voksne i Storbritannien bruger saltholdig medicin.

I håndkøb sælges lægemidlerne som "hurtigt-opløselige", "ekstra opløselige" eller "brusende".

Ældre mennesker og kvinder er mere tilbøjelige til at bruge stoffer med salt i.

Eksperter fortæller, at nogle mennesker kan overskride deres anbefalede daglige saltgrænse (2g) ved at bruge pillerne i løbet af dagen.

Ledende forsker professor Chao Zeng siger: "Folk bør ikke kun være opmærksomme på saltindtaget i deres mad, men heller ikke overse skjult saltindtag fra medicinen i deres kabinet.

I en undersøgelse vidste resultaterne foruroligende nyt. Personer blev inddelt i to grupper, for at undersøge bivikningerne.

De havde enten fået ordineret salt indeholdende paracetamol eller ikke-saltholdigt paracetamol - dem i tablet-, kapsler- eller oral suspensionsform.

Hos dem med forhøjet blodtryk (hypertension) var risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde eller hjertesvigt efter et år 5,6 procent i salt-paracetamol-gruppen.

Dette sammenlignet med 4,6 procent hos dem med hypertension, der tager ikke-natriumholdigt paracetamol, ifølge resultaterne offentliggjort i European Heart Journal.

Blandt dem, der ikke havde hypertension, var risikoen for hjertekarsygdomme efter et år 4,4 procent mod 3,7 procent.

Dødsfaldene var også højere blandt dem, der tog saltholdigt paracetamol, med en risiko på 7,3 procent mod 5,9 procent.

Eksperter siger, at folk skal have mulighed for at købe det billige smertestillende medicin uden salt i, ellers skulle pakkerne i det mindste komme med en advarsel.

"Alene i Storbritannien var der i 2014 ordineret omkring 42 millioner paracetamolholdige lægemidler, med yderligere 200 millioner pakker solgt i håndkøb," sagde de.

"Det svarer til 6.300 tons paracetamol solgt hvert år i Storbritannien."

Parret siger, at populariteten af ​​"hurtigtvirkende" eller "brusende" medicin er stigende, hvilket sandsynligvis vil øge relaterede bivirkninger.

Den mest "effektive" måde at reducere skader på er at indføre obligatoriske "forside-of-pack advarselsetiketter", siger de.

British Heart Foundations medicinske direktør Prof Sir Nilesh Samani sagde: "Denne forskning kiggede på mennesker, der tog brusende og opløseligt paracetamol over en længere periode.

"Hvis du tager paracetamol, der indeholder natrium lejlighedsvis for at håndtere en isoleret hovedpine eller meget korte smerteanfald, bør disse forskningsresultater ikke give unødig bekymring."

Tim Chico, professor i kardiovaskulær medicin og æreskonsulent kardiolog, University of Sheffield, som ikke var involveret i undersøgelsen, sagde, at den var "godt gennemført".

Han sagde, at resultaterne "giver mening baseret på beviser fra andre undersøgelser, der sammenligner saltindtag med fremtidig sundhed".

Det sker kun to uger efter, at eksperter ved University of Edinburgh fandt ud af, at indtagelse af paracetamol dagligt øger risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde med 20 procent for mennesker med højt blodtryk.