Han sov ikke i i 264 timer - Flere år senere led af han stadig af disse bivirkninger

09/03/2024 14:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Han var vågen i 11 døgn!

Mest læste i dag

I 1963 kom 17-årige Randy Gardner og hans skoleven Bruce McAllister på nogle ideer til deres skoleprojekt ved en videnskabsfestival.

Duo'en endte med at udforske, hvad der ville ske, hvis de forsøgte at slå rekorden for længst tid uden søvn.

De afgjorde med en møntkast, hvem der skulle være forsøgspersonen, og uheldigvis for Gardner, tabte han. Alligevel valgte McAllister at forblive vågen ved hans side som en form for støtte.

Indrømmer, det var åndssvagt

McAllister erkendte senere over for BBC: "Vi var tåber, helt unge tåber, og jeg holdt mig vågen med ham for at holde øje med ham. Efter tre dages vågenhed fandt jeg mig selv sovende op ad en væg, hvor jeg var begyndt at skrible noter direkte på væggen."

Forsøget tiltrak opmærksomhed fra Stanford-søvnforskeren Dr. William Dement og den amerikanske flådes lægeløjtnant John J. Ross.

Forskerne observerede, at Gardner begyndte at opleve mærkbare effekter efter den anden dag uden søvn, herunder vanskeligheder med at udtale tunge twisters, som blev brugt til at vurdere hans tilstand.

Gik hurtigt ned ad bakke

Tre dage inde i forsøget oplevede Gardner humørsvingninger, koncentrationsbesvær, midlertidigt hukommelsestab, paranoia og hallucinationer.

"Drengen var i fremragende fysisk form," forklarede Dement. "Vi kunne holde ham i gang med basketball eller bowling. Han ville falde i søvn med det samme, hvis han lukkede øjnene."

Imponerende nok forblev Gardner vågen i mere end 11 dage - 264,4 timer - før eksperimentet sluttede.

Gik ud som et lys

Da han endelig gav efter for trætheden, sov han i 14 timer i træk og vågnede op uden at føle sig særlig udmattet.

Selvom han oprindeligt følte sig okay, begyndte han at opleve søvnforstyrrelser i de efterfølgende år.

Som voksen led Gardner af søvnløshed, hvilket han var overbevist om var en direkte konsekvens af hans rekordbrydende vågentid.

"Jeg var frygtelig at omgås. Alt generede mig. Det føltes som en eftervirkning af, hvad jeg havde gjort for 50 år siden," udtalte han.

Kilde: LadBible