Tages af mange kvinder: Dette lægemiddel udgør en risiko for blindhed

13/04/2024 23:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Den franske lægemiddelstyrelse advarer mod et lægemiddel, der bruges ved fertilitetsproblemer hos kvinder, da det kan føre til komplet synstab.

Mest læste i dag

Clomid er et lægemiddel baseret på clomifencitrat, bør ikke bruges længere ved synsforstyrrelser, advarer Lægemiddelstyrelsen i Frankrig. Dette lægemiddel, som bruges til at stimulere ægløsning, anvendes i øjeblikket af 47.000 kvinder i Frankrig.

Det er foreskrevet som en behandling til visse former for infertilitet, for at fremkalde ægløsning ved medicinsk assisteret reproduktion (PMA) eller til at undersøge årsagen til manglende menstruation.

Nylige sikkerhedsdata fra internationale farmakovigilansrapporter og videnskabelige publikationer har vist nye bivirkninger relateret til synet for dette lægemiddel.

"I sjældne tilfælde har disse bivirkninger kunnet føre til total og irreversibel synstab (blindhed). Derfor, hvis en patient oplever synsforringelse eller usædvanlige synsgener, skal hun stoppe sin behandling og hurtigt kontakte sin læge," lyder det fra den franske lægemiddelstyrelse ifølge Journal des Femmes.

Synstab "løser sig ikke altid efter behandlingsophør". Ingen risikofaktor er identificeret, men anvendelse i længere tid og i højere doser end anbefalet er rapporteret i nogle tilfælde.

Synsforstyrrelser er kendte bivirkninger ved Clomid, men det drejede sig om scotomer (pletter i synsfeltet), sløret syn eller fosfener (lysblinker i synsfeltet), og derfor ikke om synstab.

"Mekanismen bag disse forstyrrelser er ukendt, hvilket ikke muliggør forudsigelse af deres opståen," fremhæver ANSM.

Hvad skal man gøre, hvis man tager Clomid?

Hvis der er en historik med synsforstyrrelser i forbindelse med brugen af Clomid, bør det aldrig anvendes igen, da det er en absolut kontraindikation.

Inden din læge ordinerer denne medicin, skal han/hun advare dig om risikoen for synsforringelse og informere dig om, at hvis der opstår usædvanlige synsforstyrrelser, skal du straks stoppe din behandling og konsultere en læge.

Hvis ingen anden årsag til synsforstyrrelsen identificeres, skal din behandling med Clomid stoppes permanent, og din læge skal ordinere en komplet oftalmologisk undersøgelse, og en anden behandling kan blive foreslået.