Så meget vand har du faktisk brug for

08/03/2024 18:25

|

Nicolai Busekist

Alle ved, at det er vigtigt at drikke nok vand. Men ved du, hvor meget vand du egentlig har brug for på daglig basis?

Mest læste i dag

Dagens anbefalinger for væskeindtag kan være en smule overdrevne, mener forskere.

De fleste har hørt om, at man skal drikke to til tre liter vand om dagen. Det har været den generelle anbefaling i mange år. Derfor har de fleste hørt om dette.

Men faktisk har det vist sig, at det er en anelse overdrevet. De fleste kan nemlig klare sig med et sted mellem 1,5 og 1,8 liter vand om dagen.

I alt 90 forskere har ifølge norske iForm slået sig sammen om at studere væskeindtaget hos over 5.600 personer i 26 forskellige lande. Det blev dog også konstateret, at der var stor forskel på folks behov.

De konstaterede, at mens nogle mennesker omsatte hele seks liter vand om dagen, omsatte andre så lidt som én liter. At 'omsætte vand' betyder, at det vand, du drikker, erstatter det vand, kroppen afgiver i løbet af en dag.

I forbindelse med denne undersøgelse blev testpersonerne blandt andet bedt om at drikke vand, der var kemisk behandlet. Dermed var det muligt for forskerne at følge vandets vej fra mund til toilet.

På den måde var det relativt nemt for dem at få et præcist billede af, hvor meget de omsatte i løbet af et døgn. Tidligere forskning har været baseret på testpersonernes egen rapportering af væskeindtag.

Hvis du drikker mere, end kroppen har brug for, gør det ikke noget. Kroppen er så smart, at du bare tisser den overskydende væske ud igen.

Der er heller ingen grund til at stresse med at drikke otte glas vand om dagen, hvis det virker som om, at din krop er i balance. Desuden får vi en stor del af den væske, vi har brug for, fra den mad, vi spiser.