Forskningen bekræfter: Dette er den rigtige måde at sove på

15/10/2023 16:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Et lille hint: Det er ikke som manden på billedet ...

Mest læste i dag

På bag- eller mavesiden, eller måske en anden position, men hvilken?

Vi har alle vores unikke måder at falde i søvn på, og mange af os ændrer vores kropsholdning, mens vi rejser til drømmenes land.

Ikke desto mindre hævder videnskaben, at der faktisk er en korrekt soveposition, hvis man ønsker at undgå smerter i led og ryg.

En professor og en ph.d.-studerende har gennemgået forskningen på hjemmesiden TheConversation. Selvom de konkluderer, at den bedste soveposition er den, som man finder behagelig, så indikerer undersøgelser, at det bedste for kroppen er at sove på siden.

Måske har vores kroppe allerede indset dette. I en undersøgelse med 664 personer viste det sig, at deltagerne sov på siden i gennemsnit 54% af tiden, 37% på ryggen og 7% på maven.

Tips til en bedre søvn

Nu, hvor vi har fundet den mest optimale soveposition, er det ikke det eneste, der påvirker kvaliteten af vores nattesøvn.

Forfatterne af artiklen opfordrer os til at finde den rette pude, der passer til vores foretrukne sovestil. Hvis puden eksempelvis er for tynd, kan det føre til muskel- og ledproblemer, mens en for tyk pude kan have samme effekt.

Pudefyldet ser ikke ud til at have betydning for søvnkvaliteten, i stedet er formen og højden på puden afgørende.

Derudover fremhæver forskerne den optimale temperatur i soveværelset som værende 18,3 grader (mellem 15 og 19 grader), behovet for god luftcirkulation og muligheden for, at nogle håndkøbslægemidler som antihistaminer kan gøre det lettere at falde i søvn.

Endelig, det sidste råd: Sørg for at besøge toilettet inden sengetid for at mindske risikoen for hyppige natlige opvågninger.