62-årig kvinde blev indlagt med hjertestop: Lægerne fik et kæmpe chok, da de opdagede sandheden bag sygdommen

30/07/2023 17:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Chokerende opdagelse: 62-årig kvinde indlagt med vanvittige smerter i brystkassen afslører overraskende diagnose.

Mest læste i dag

Pludselig oplevede 62-årige Joanie Simpson en voldsom og anderledes smerte, som hun aldrig havde følt før. En knugende fornemmelse, der tog hendes vejret fra hende. Joanie, en amerikansk kvinde fra Texas, vågnede en dag sidste år og følte en så intens trykken for brystet og smerter i ryggen, at hun efter blot 20 minutter befandt sig på skadestuen.

På skadestuen blev det straks antaget af lægerne, at Joanie havde haft et hjerteanfald. Men da de undersøgte skanningsbillederne, viste det sig, at der ingen blokeringer i pulsårerne var at se. Faktisk var pulsårerne i perfekt stand, helt klart som dagen.

Dette skriver Washington Post. 

På skanningsbilledet kunne lægerne se, at der ikke var nogen blodpropper at finde. Foto: nejm.org

Hjertelægen, Abhijeet Dhoble, der behandlede Joanie, blev overrasket, da han hørte om tiden op til episoden. Det viste sig, at Joanie havde mistet sin elskede hund, yorkshire terrieren Meha, kort tid før hjerteproblemerne opstod. Hendes sorg over tabet havde udløst en lidelse kendt som Takutsubo cardiomyopathy, eller på dansk, stressudløst hjertesvigt.

Tabet af hendes kæledyr var simpelthen for overvældende for Joanie, hvilket førte til en svigtende krop og hjerte. Hun kunne slet ikke trøstes og beskriver, hvordan Meha havde været som en datter for hende, efter at børnene var flyttet hjemmefra.

Det var tabet af hunden Meha, der havde udløst det voldsomme hjertesvigt. Foto: Joanie Simpson/privat

Ifølge lægerne kan et stort traume udløse kraftige stresshormoner i kroppen, der midlertidigt kan lamme hjertets normale funktion. I Danmark er tilstanden stadig relativt ukendt, men ultralydsskanninger har vist, at op til to procent af alle tilfælde af hjertesvigt kan være stressudløste.

Joanie fik medicin for sin lidelse og har i dag et helt sundt og stærkt hjerte. Hendes usædvanlige tilfælde er blevet beskrevet i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine, der netop er udkommet denne uge.