Gode nyheder til de danske forbrugere: Priserne er på vej ned

11/02/2024 05:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Denne udvikling signalerer en mulig generel nedgang i fødevarepriserne.

Mest læste i dag

Europas fødevaresektor undergår markante ændringer, idet en strøm af prisvenligt korn fra Ukraine har medført de mindste kornpriser siden sommeren 2021. Denne situation antyder en potentiel bredere tilbagegang i priserne på fødevarer, hvilket er positivt for kunderne, særligt i Danmark.

Ifølge en artikel i Finans er denne prisreduktion primært et resultat af en omfattende eksport af både hvede og majs fra Ukraine. Landets problemer med at eksportere gennem Sortehavet på grund af den russiske invasion har nødvendiggjort alternative eksportruter gennem Europa via floder, jernbanenet og veje. Yderligere har konflikter i Det Røde Hav, inklusive angreb på skibe, begrænset Ukraines muligheder for global eksport. Markedsanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom udtaler til Finans, at "dette har ført til, at endnu mere ukrainsk korn er blevet presset ind på de allerede overbelastede EU-markeder, hvilket har sat yderligere pres på priserne."

Denne overflod af korn har også haft indvirkning på priserne for andre landbrugsprodukter, såsom svinekød. Jakobsen påpeger, at "et stort tilbud kombineret med lav efterspørgsel vil føre til lavere priser, og dette gælder for næsten alle typer af råvarer."

I Danmark, hvor forbrugerne har oplevet højere fødevarepriser siden starten af 2022, begynder situationen nu at ændre sig. Fra juli 2023 har der været en nedadgående trend i priserne, med et fald på 5,1 procent fra det tidligere højdepunkt. Dette understøttes af en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, som viser, at 55 procent af de danske detailhandlere med fødevarer forventer at sænke deres priser inden for de næste tre måneder, mens kun tre procent forudser prisstigninger.

Denne udvikling er ikke kun en finansiel fordel for forbrugerne, men viser også de dynamiske ændringer i det internationale landbrugsmarked. Med det fortsatte indstrømning af ukrainsk korn til Europa, ser det ud til, at fødevarepriserne vil blive ved med at falde, hvilket vil bringe en vis grad af stabilitet tilbage til markedet.