Catherine var skaberen af fidget spinneren: Så meget har hun tjent på det

04/10/2023 10:32

|

Sebastian Ilsøth

Foto: X
Catherine opfandt fidget spinneren tilbage i 1997.

Mest læste i dag

Fidget-spinneren har nu udviklet sig til en uundværlig genstand, som mange af os bærer i lommen for at fordrive tiden.

Disse små apparater var alles ejendom tilbage i 2017, en tid hvor det nærmest var umuligt at forlade sit hjem uden at spotte nogen, der drejede en fidget-spinner mellem fingrene.

Detailhandlere solgte utallige millioner af disse små gadgets, og mens visse individer havde en dyb kærlighed for dem og endda gik så langt som at spise dem, var der også dem, der simpelthen hadede dem. I mellemtiden formåede nogle få personer at høste betydelige overskud ved at sælge dem.

Catherine Hettinger, den originale opfinder af legetøjet, lykkedes dog aldrig at profitere på fidget-spinner-trenden, som rapporteret af LADbible.

Hun fortæller, at hun kom på den oprindelige idé til fidget-spinneren tilbage i 1993 og forsøgte at præsentere den for forskellige legetøjsproducenter, herunder Hasbro, men blev afvist.

Catherine opnåede patent på sin opfindelse i 1997, men i 2005 udløb patentet, da hun ikke havde midler til at betale de 400 dollars (2.800 danske kroner), der krævedes for at opretholde rettighederne til enheden. Dette betød, at enhver kunne fremstille deres egen version eller design af fidget-spinneren uden juridiske konsekvenser.

Spring frem til 2014, hvor Scott McCoskery opfandt noget kaldet "Torqbar," der i bund og grund var en fidget-spinner.

Han hævdede, at han opfandt den, fordi han havde brug for noget at beskæftige sine hænder med under møder på arbejdet for at undgå at blive distraheret, mens hans chef fortsatte sin præsentation.

Det skulle dog tage et par år, før fidget-spinnerne virkelig begyndte at blive populære, men de fortsatte med at være en af de mest eftertragtede legetøj i det forrige årti.

Uden patentet og uden selv at producere legetøjet, blev Catherine Hettinger stående uden mulighed for at tjene penge på fidget-spinner-trenden, der solgte millioner af enheder verden over.

Selvom hun ikke kunne drage økonomisk fordel af trenden og selv kæmpede økonomisk, udtalte Catherine i 2017 til The Guardian, at hun var 'glad' for, at folk nød det, hun havde skabt.

Hun accepterede også, at de fleste opfindelser simpelthen ikke bliver økonomiske succeser, selvom tingene måske havde set meget anderledes ud, hvis nogen havde investeret i hende alle de år tilbage.