Simpel test kan forudsige kognitive problemer længe før symptomerne opstår

02/03/2024 08:17

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Forskere siger, de har udviklet en simpel test, der kan forudsige risikoen for, at en person udvikler svigt i kognitive funktioner.

Mest læste i dag

I deres studie, der er offentliggjort i tidsskriftet Neurology, siger forskerne, at testen kun gælder for personer uden eksisterende kognitive- og hukommelsesproblemer.

"Der er stigende bevis for, at nogle personer uden kognitive- og hukommelsesproblemer faktisk kan have meget subtile tegn på tidlig kognitiv svækkelse," sagde Ellen Grober, Ph.D., forfatter og klinisk professor ved Albert Einstein College of Medicine i New York City, ifølge Medical News Today.

"I vores studie forudsagde en følsom og simpel hukommelsestest risikoen for at udvikle kognitiv svækkelse hos personer, der ellers blev betragtet som havende normal kognition."

Detaljer om studiet af kognitiv svækkelse

Studiets 969 deltagere, der havde en gennemsnitsalder på 69 år, fik en simpel hukommelsestest med opfølgninger i løbet af de næste 10 år. Testen indeholdt to faser. Først bad forskerne deltagerne om at se på fire kort, hvor hvert kort havde tegninger af fire genstande.

Deltagerne blev derefter bedt om at identificere hver genstand, der tilhørte en bestemt kategori. For eksempel blev deltagerne bedt om at identificere en frugt, hvortil de ville svare 'drue'.

I næste fase blev deltagerne bedt om at huske genstandene for at måle deres evne til at hente information. Ved de genstande, de ikke huskede, fik de kategorihjælp, som målte hukommelseslagring.

Resultater fra testene

Forskerne delte deltagerne ind i fem grupper med trin nul til fire, baseret på deres testresultater, som en del af Stages of Objective Memory Impairment (SOMI)-systemet.

Trin nul (47% af emnerne) var for dem uden hukommelsesproblemer.

Trin et (35%) og to (13%) afspejlede stigende vanskeligheder med at hente minder, hvilket forskerne sagde kan forudgå demens med 5 til 8 år. Disse deltagere kunne huske genstande, når de fik ledetråde.

Det tredje og fjerde trin (samlet 5%) repræsenterede emner, der ikke kunne huske alle genstandene - selv med ledetråde. Forskerne sagde, at disse trin forudgår demens med 1 til 3 år. Af de 969 deltagere udviklede 234 til sidst kognitiv svækkelse.

Efter justering for alder, køn, uddannelse og et gen, der påvirker en persons risiko for Alzheimers sygdom kaldet APOE4, havde emner på trin et og to dobbelt så stor sandsynlighed for at udvikle kognitiv svækkelse sammenlignet med personer på trin nul.

Emner på trin tre og fire havde tre gange så høj sandsynlighed for at udvikle kognitiv svækkelse.