Få ved det: Formålet med de små nitter på dine jeans

27/07/2023 10:32

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Skrædderen Jacob Davis begyndte at tilføje nitter til lommerne på minearbejdernes bukser i 1872 - og de har været brugt på næsten alle jeans lige siden.

Mest læste i dag

Når du betragter dine yndlingsjeans, vil du hurtigt opdage de små syede nitter på dem. Mange undrer sig dog stadig over, hvad disse nitter egentlig tjener til.

"De er på alle jeans. Har de et formål, praktisk eller andet? Hvis ikke, hvorfor er de der?" kommenterede en bruger på Reddit.

Nitterne findes typisk på både for- og baglommerne på jeans, og deres historie går tilbage til 1872, hvor skrædderen Jacob Davis fra Nevada, USA, begyndte at tilføje dem til minearbejdernes lommer. Han brugte stof fra Levi Strauss til at skabe tøj og opdagede, at tilføjelsen af små kobbernitter styrkede lommerne, når minearbejderne fyldte dem med tungt værktøj – en genial løsning på et praktisk problem. 

Det skriver Mirror

Begejstret over sin opdagelse skrev Davis et brev til Levi Strauss og indgik et partnerskab med dem. Han sikrede sig derefter patent på en "forbedring af fastgørelse af lommeåbninger". Siden da er nitter blevet et almindeligt træk på jeans og placeres typisk på områder, hvor stoffet udsættes for størst belastning, for at forhindre sømme i at flække.

På Reddit var de fleste brugere overraskede over at lære, at nitterne faktisk havde en praktisk funktion.

"Temmelig sikker på, at deres hovedformål er at ridse min mobiltelefon," jokede en bruger.

"Jeg ANEDE det ikke," skrev en anden.

Udover nitterne blev Levi Strauss også kendt for de små 'ekstralommer', der stadig findes på de fleste jeans. Hvis du vil vide mere om, hvorfor de er der, kan du læse nærmere her.