Ny Covid-variant opdaget

04/01/2022 14:38

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Ny fransk Covid-variant med 46 mutationer opdaget - videnskabsmænd afgiver deres dom
Det menes, at B.1.640.2 Covid-varianten kan være opstået i Afrika, efter at eksperter fandt, at det første identificerede tilfælde for nylig var vendt tilbage fra en rejse til Cameroun

Kun 12 tilfælde af B.1.640.2-varianten er blevet registreret i Frankrig

En ny Covid-variant opdaget i Frankrig er ifølge virologer ikke noget at frygte - hvilket styrker håbet om, at den kan falde i baggrunden.

Tolv personer i nærheden af ​​Marseille er testet positive for varianten B.1.640.2, som menes at stamme fra Afrika.

Eksperter fandt ud af, at det første identificerede tilfælde for nylig var vendt tilbage fra en rejse til Cameroun.

Mens virologer siger, at stammen går forud for den meget overførbare Omikron-variant, har den ikke forårsaget nær så meget skade.

Der er kun registreret 12 tilfælde, selvom data tyder på, at det sande tal kan være tættere på 20.

Til sammenligning er mere end 120.000 tilfælde af Omikron blevet opdaget, siden embedsmændene første gang slog alarm.

Omikron står nu for 60 procent af alle infektioner i Frankrig.

Ifølge Imperial Department of Infectious Disease-virolog Tom Peacock har varianten haft "en anstændig chance for at skabe problemer, men aldrig virkelig blevet til noget".

Så det er bestemt 'ikke en, der er værd at bekymre sig for meget om' i øjeblikket, siger han.

Mr. Peacock påpegede også, at der ikke var blevet uploadet nye sekvenser siden før jul.

Stammen blev første gang registreret på variantsporingsdatabasen GISAID den 4. november, mere end to uger før Omikron blev sekventeret.

Ingen tilfælde af varianten er blevet formelt registreret i andre lande, og stammen er heller ikke blevet mærket som værende "under undersøgelse" af Verdenssundhedsorganisationen.

WHO's epidemiolog Maria Van Kerkhove tweetede om varianten mandag og bemærkede, at stammen var blevet registreret som en "variant under overvågning" af WHO i november.

Klassificeringen betød, at den var blevet defineret som en variant med "genetiske ændringer, der mistænkes for at påvirke viruskarakteristika med en vis indikation af, at det kunne udgøre en fremtidig risiko, men beviser for fænotypiske eller epidemiologiske påvirkninger er i øjeblikket uklare".

Ifølge professor Francis Balloux, genetiker ved University College London, er varianten ikke forbundet med en stigning i tilfælde eller hospitalsindlæggelser i Frankrig.

Professoren opfordrede folk til at "slappe af" med belastningen på dette stadium, der ikke udgør en større trussel.

Fremkomsten af ​​varianten blev først annonceret i et pre-print udsendt på medRxiv af eksperter baseret på IHU Mediterranee Infection. Deres arbejde vedrørende stammen er endnu ikke offentliggjort i et akademisk tidsskrift.

Til dato er der ikke registreret tilfælde af varianten uden for Frankrig
Professor Philippe Colson, en af ​​forfatterne, sagde: "Vi har faktisk flere tilfælde af denne nye variant i Marseilles geografiske område."

Ifølge videnskabsmænd er stammens afstamning, som menes at have 46 mutationer, genetisk forskellig fra B.1.640, som menes at være opstået i Den Demokratiske Republik Congo i september.

Og den har også N501Y-mutationen - først set på Alpha-varianten - som nogle eksperter mener kan gøre den mere overførbar.

Der er snesevis af nye varianter opdaget hele tiden, men det betyder ikke nødvendigvis, at de vil være farligere end Delta eller Alpha.