Sådan opdager du, om du bliver overvåget

07/03/2024 20:25

|

Nicolai Busekist

Optagelser fra privat overvågning kan findes på forskellige hjemmesider. Eksperter fortæller, hvordan du beskytter dig.

Mest læste i dag

Ifølge Manuela Sonderegger, talsperson for National Cyber Security Centre (NCSC), er et tegn på uautoriseret adgang, hvis PC og kamera opfører sig mærkeligt. Hvis lyset på kameraet pludselig tænder, selvom det ikke er i brug, kan det også være en indikation på det.

Det samme er gældende, hvis nogle af dine indstillinger pludselig har ændret sig. Andre tegn på en inficeret computer kan være hyppige pop-up-vinduer, hvilket især tæller dem, der opfordrer dig til at besøge bestemte websteder eller downloade software, ændre startside, hyppige nedbrud samt ukendte programmer, der starter ved systemstart.

Sådan beskytter du dig

"Hvis man er bange for at blive overvåget eller udspioneret via et kamera eller en mikrofon, er det bedst at fjerne disse enheder fysisk eller blokere dem med passende hardware og software. For eksempel kan man dække et kamera på din bærbare PC med et klistermærke," siger Sven Fassbender, der er specialist i informationssikkerhed.

Ifølge Manuela Sonderegger kan risikoen kraftigt minimeres ved følgende beskyttelsesforanstaltninger:

  • Straks ved ibrugtagning af en enhed skal du vælge dit eget kodeord. Du skal bruge et komplekst kodeord med mindst 12 tegn, tal og bogstaver samt specialtegn.

  • Hvis det er muligt, bør du bruge en anden faktor til autentificering.

  • IoT-enheder skal altid været opdaterede, hvorfor alle nødvendige opdateringer bør installeres med det samme.

  • IoT-enheder, såsom webkameraer, SmartTVs eller printere, bør ikke være tilgængelige over internettet, hvis brugen ikke kræver det.

  • Hvis adgang fra internettet er nødvendig, skal yderligere risikominimerende foranstaltninger træffes. En mulighed er at sikre internetadgangen til IoT-enheden med en VPN-forbindelse. Alternativt kan adgangen fra internettet begrænses ved brug af et IP-adressefilter, ved kun at tillade adgang til enheden fra bestemte IP-adresser, eller ved brug af en Geo-IP-filter.

Dette kan du gøre

Juridisk ekspert Christian Lenz fra advokatfirmaet Lenz & Caduff råder dig til at tage affære, hvis du bliver udsat for dette.

"Internetforbindelsen til den berørte enhed bør straks afbrydes, og enheden bør overgives til politiet," siger han.

Der kan man også indgive en politianmeldelse. Chancerne for at stille gerningsmanden eller -mændene til ansvar er dog små.

"Forfølgelsen af gerningsmændene i det digitale rum er meget vanskelig, da de først skal findes, og de ofte ikke bor i Europa," forklarer Lenz.