Var du klar over dette? Derfor rynker dine fingre, når du er i vand

07/09/2023 18:54

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er ikke, fordi huden suger mere vand!

Mest læste i dag

Selvom det måske ikke er tydeligt under dit brusebad, har du sandsynligvis bemærket det, hvis du har taget et karbad eller været ude at svømme.

Efter en periode i vand begynder dine fingre at ændre sig. De får flere rynker og bliver mere fugtede, så de til sidst næsten er uigenkendelige.

Men hvorfor sker det? Du tror måske, du har svaret, men oddsene er gode for, at du faktisk har misforstået årsagen.

Huden suger ikke mere vand

Huden optager ikke mere vand, selvom det kan se sådan ud. Forskere har kendt siden 1930'erne, at personer med nervebeskadigelse i fingrene ikke får rynker på samme måde som andre. Med andre ord sker de rynkede fingre ikke på grund af osmose, hvor huden optager væske, som Scientific American påpeger.

Faktisk er det ikke engang huden, der forårsager rynkerne. Årsagen skal findes dybere inde i kroppen, nærmere bestemt i blodkarrene under huden.

Disse kar trækker sig sammen, når huden er udsat for vedvarende fugtighed, og der er faktisk en evolutionær årsag til denne interessante effekt.

Det gør det lettere for os at gribe våde genstande, fordi de dybe furer i fingrene gør det nemmere for vandet at løbe væk, når vi griber fat om noget.

I en undersøgelse fra 2013, offentliggjort i Biology Letters, fandt forskere ud af, at forsøgspersoner med rynkede fingre var hurtigere til at gribe nedsænkede kugler (selvom de ikke klarede sig bedre med tørre genstande) sammenlignet med dem med ikke-rynkedeparære fingre.

Kilde: rd.com