Hvor skadeligt er lakrids egentlig? Så meget må du spise om dagen

12/05/2024 11:33

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Lakrids er en elsket delikatesse, men hvor meget er for meget? Selvom et enkelt stykke lakrids engang imellem er harmløst, kan et stort forbrug have alvorlige konsekvenser for din sundhed og dit blodtryk. Hvor meget må man spise?

Mest læste i dag

Kilden til de potentielle sundhedsrisici ved lakrids ligger i stoffet glycyrrhizin. Dette stof, som findes i lakridsrodsekstrakt, kan give forhøjet blodtryk.

Glycyrrhizin er en vigtig smagsforstærker i lakrids, men det findes også i visse øltyper, likører, tyggegummi, hostesaft og pastiller med lakridssmag.

Forhøjet blodtryk

Både Fødevarestyrelsen i Holland og Alzheimers Nederland anbefaler derfor, at man ikke spiser for meget lakrids eller drikker for meget lakridste. En enkelt kop lakridste eller et par stykker lakrids er ikke et problem, men overdreven indtagelse kan føre til problemer.

Glycyrrhizin kan ved store indtag forårsage væskeophobning og forhøjet blodtryk. Men disse effekter er midlertidige og forsvinder, når du stopper med at indtage lakrids (og andre produkter med et højt indhold af glycyrrhizin).

Så meget lakrids kan du spise sikkert

"En voksen mand eller kvinde kan sikkert indtage cirka 120 gram lakrids eller en halv liter lakridste om dagen," lyder det fra Fødevarestyrelsen i Holland ifølge Hart van Nederland.

Det er omtrent det dobbelte af det, den britiske sundhedstjeneste anbefaler. 120 gram lakrids svarer til cirka 20 til 25 stykker lakrids, afhængigt af størrelsen. En halv liter lakridste svarer til omkring 3 til 4 kopper.

"Hvis nogen får både lakrids og lakridste, er det selvfølgelig mindre. For eksempel 10 lakridser og 1 til 2 kopper te," tilføjer den hollandske Fødevarestyrelsen.

Gravide kvinder, børn og personer med tendens til højt blodtryk eller væskeophobning bør være forsigtige med deres indtag. For disse grupper er det daglige råd begrænset til cirka 8 lakridser eller 1 til 2 kopper lakridste. Gravide kvinder med højt blodtryk anbefales endda helt at undgå det.

Fare ved for meget lakrids

Den britiske sundhedstjeneste, NHS, er strengere end Fødevarestyrelsen i Holland. De advarer om, at du kan få alvorlige sundhedsproblemer, hvis du spiser mere end 57 gram lakrids dagligt i to uger.

Ifølge dem kan du ud over forhøjet blodtryk også få hjertearytmi. Disse risici er især akutte for personer over 40 år med en historie med hjertesygdomme eller højt blodtryk.

Desuden advarer NHS om, at uanset alder, bør man undgå store mængder lakrids over en kort periode. Hvis du oplever symptomer som hjertebanken eller muskelsvaghed efter at have spist meget lakrids, så kontakt en læge. Forhøjet blodtryk kan bidrage til risikoen for demens, advarer Alzheimer Nederland.