Ekspert afslører overraskende grund: Derfor skal du aldrig drikke kaffe lige efter, du er vågnet

18/04/2024 06:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Mange har en tendens til at tage en kop kaffe som det første, når de vågner. En ekspert afslører dog, at det ikke er en god idé.

Mest læste i dag

Mange af os går direkte efter kaffemaskinen, når vi står op. Imidlertid påpeger en søvnekspert, at det ikke er den mest effektive måde at opnå et vedvarende energiløft på i løbet af formiddagen.

Koffein fungerer ved at blokere adenosinreceptorer i hjernen, som fremmer søvn, hvilket gør dig mere vågen. Men at indtage kaffe kort efter at have slået øjnene op kan være skadeligt for helbredet.

Ifølge Dr. Deborah Lee fra Get Laid Beds, skyldes det dine niveauer af hormonet kortisol, der øger årvågenhed og fokus, samt regulerer stofskiftet og immunforsvarets reaktioner.

"Kortisolniveauet er højest lige når du vågner," forklarer Dr. Deborah til The Sun.

"At drikke kaffe med det samme kan påvirke dit immunforsvar negativt, fordi kortisolniveauet allerede er højt. Det kan også mindske koffeinens effektivitet over tid," siger hun.

Dr. Deborah anbefaler at vente med kaffen til midt eller sent på formiddagen, når kortisolniveauet falder, for at få mest muligt ud af koffeinen.

"Ideelt set, hvis du står op kl. 07, vil din krop nyde godt af, at du venter med din første kop kaffe til mellem kl. 10 og 12. Det vil optimere koffeineffekten," forklarer hun.

Hun råder også til at stoppe med at drikke kaffe mindst seks timer før sengetid for ikke at forstyrre søvnen.

"For at undgå søvnproblemer, bør du undgå alt koffeinholdigt efter kl. 15, herunder kaffe, sodavand, energidrikke og selv te," siger Dr. Deborah.

"Hvis du trænger til en varm drik senere på dagen, kan urtete eller koffeinfrie alternativer være en god løsning. Det vil hjælpe dit søvnmønster," tilføjer hun.