Du bruger det for ofte og 6 andre almindelig shampoofejl, der kan forårsage hårtab

28/02/2024 17:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Skifter du for eksempel shampoo i takt med årets gang?

Mest læste i dag

Fra en tidlig alder lærer vi både at vaske hår og stave os igennem alfabetet, men modsat det simple alfabet, er hårvask langt fra ligetil.

Selv de mindste fejl under hårvask kan føre til betydelige problemer for din hovedbund og hår, herunder hårtab. Når du også tager hensyn til valget af shampoo, vandets temperatur, og hvor ofte du vasker hår, kan det hurtigt blive en kilde til frustration (undskyld spillet på ord).

Når du først er opmærksom på fejlene, er der rig mulighed for forbedring. Her er syv typiske fejltagelser, der kan være mere skadelige end gavnlige for dit hår og hovedbund:

For hyppig eller for sjælden brug af shampoo

Det evige spørgsmål om, hvor ofte man bør vaske sit hår, har ikke noget entydigt svar, da det afhænger af flere faktorer, som hårtype og livsstil.

"For personer med fint og fedtet hår anbefales det at vaske håret hver anden dag, hvilket også gælder for dem med skæl," forklarer Paul Wintner, en professionel frisør og underviser hos Alterna Haircare.

"For dem med normal til tør hovedbund eller dem med krøllet/tjavset hår, bør vask begrænses til højst en gang eller to om ugen. At vaske hår dagligt er uanset hårtype ikke anbefalet."

Misbrug af tørshampoo

Tørshampoo kan være en redning for fedtet hår på andendagen, men for meget brug kan føre til ophobning, gøre håret livløst og tilstoppe hårsækkene.

"Wintner anbefaler at bruge tørshampoo kun en til to gange mellem vask."

Utilstrækkelig vådning af håret før vask

En grundig vådning af hvert hårstrå er nødvendig for effektiv rengøring, men mange springer over dette skridt.

"Wintner påpeger, at uden tilstrækkelig vådning, vil det være svært at fordele shampooen ordentligt, hvilket fører til overdreven brug."

For kraftig massage af hovedbunden

En intens hovedbundsmassage kan føles godt, men det bør ikke praktiseres hver dag derhjemme.

"For hård massage kan skade hovedbunden og føre til ardannelse," siger Wintner. "Brug i stedet fingerspidserne til at massere hovedbunden med blide, cirkulære bevægelser."

Shampoo i hårets ender

Fokus bør ligge på hårrødderne og ikke på spidserne for at undgå unødige filtre og skader.

Vask hårstråenes rødder til midten, og lad sæben skylle naturligt ud gennem længderne.

For hurtig vask

En hurtig tur under bruseren er ikke nok til ordentlig rengøring.

"Rivera understreger vigtigheden af at bruge tid på at massere hovedbunden for at fremme blodcirkulationen, hvilket er essentielt for en sund hovedbund og hår."

Brug af den samme shampoo hele året

Hårets behov ændrer sig med årstiderne og din hårplejerutine.

"Wintner anbefaler at skifte mellem en rensende og en fugtgivende shampoo for at undgå ophobning og vælge produkter, der passer til dit hår, især hvis det er tørt."

Kilde: Real Simple