Trist nyt til de danske fyrværkeri-entusiaster

19/10/2023 06:19

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er flere dårlige nyheder til de fyrværkeri-glade danskere.

Mest læste i dag

Hvis du er en af dem, der nyder at skyde fyrværkeri af omkring nytåret, har vi desværre nogle uheldige nyheder til dig.

Regeringen overvejer at forkorte perioden, hvor fyrværkeri er tilladt, og øge bødestraffen for overtrædelse af reglerne, ifølge en erklæring fra Erhvervsministeriet.

I øjeblikket tillader de danske regler brugen af fyrværkeri fra den 27. december til den 1. januar. Selvom dette er et højdepunkt for mange mennesker, er det også en kilde til stress og forstyrrelse for andre.

Derfor planlægger regeringen at stramme reglerne og indføre ændringer fra nytår 2024/2025. Konkret vil det kun være lovligt at affyre fyrværkeri for privatpersoner den 31. december og den 1. januar.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler: "Selvom mange danskere forbinder nytåret med fyrværkeri, er det vigtigt at tage hensyn til de personer, dyr og miljø, der påvirkes af støj og forurening fra fyrværkeri. Vi vil fortsat fejre nytåret med fyrværkeri, men i en kortere periode, så vi kan tage hensyn til flere."

Dette lovforslag forventes at blive fremsat i anden halvdel af februar 2024 og vil først træde i kraft i forbindelse med fyrværkerisæsonen 2024/2025.

Det skal koste mere at overtræde reglerne

Udover at forkorte fyrværkeriperioden planlægger regeringen også at hæve bødegrænserne. Fra næste år vil det medføre en bøde på 2.500 kr. for privatpersoner, der bruger fyrværkeri uden for den tilladte periode, hvilket er 500 kr. mere end nu.

For erhvervsdrivende, der sælger fyrværkeri uden for den tilladte salgsperiode, som er den 15. til den 31. december, vil bøden være på mindst 10.000 kr., det dobbelte af de nuværende bøder.

Dansk Erhverv har rapporteret, at salget af fyrværkeri faldt med 33 procent sidste år sammenlignet med året før. I 2022 købte danske familier fyrværkeri for 300 mio. kr. mod 450 mio. kr. i 2021.

Fakta:

  • Lovforslaget vil blive fremsat i anden halvdel af februar 2024. Skær-pelsen af fyrværkerireglerne træder i kraft ifm. fyrværkerisæsonen 2024/2025.

  • Der lægges op til, at 1. januar fortsat er en affyringsdag, da det giver mulighed for at børn og andre, som ikke har nået at affyre d. 31. de-cember kan nå at affyre det sidste fyrværkeri.

  • Lande som Finland, Holland, Norge og Tyskland har på samme måde en begrænsning for affyring af fyrværkeri.