Havde snaget i patientjournalen i Filippa-sagen: Nu er medarbejdere hjemsendt

20/04/2023 08:26

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Et antal medarbejdere i Region Hovedstaden og Region Sjælland er hjemsendt, efter det er konstateret, at de har været inde i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige, der i weekenden ifølge politiet var udsat for alvorlige overgreb på Vestsjælland.

Mest læste i dag

Region Hovedstaden og Region Sjælland har hjemsendt et antal medarbejdere, mens det undersøges, om der var faglig begrundelse for de opslag, de i løbet af weekenden har lavet i patientjournalen tilhørende den 13-årige pige fra Vestsjælland, der lørdag eftermiddag ifølge politiet blev udsat for bortførelse og alvorlige overgreb.

Efter en politieftersøgning blev pigen fundet søndag og i ambulance bragt ind til undersøgelser på Rigshospitalet.

Samtlige opslag i pigens journal gennemgås og det undersøges, om medarbejderne havde et berettiget ærinde i forbindelse med behandlingen af den 13-årige. 

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Hospitalsdirektør Rasmus Møgelvang fra Rigshospitalet har talt med pigens mor om opslagene i datterens journal.

Han har på hospitalernes vegne undskyldt og understreget, at han og ledelsen i de to regioner ser med dybeste alvor på denne sag. Han har også aftalt med moren, at regionerne orienterer offentligheden om sagen.

- Vi har alle været dybt berørt over den her sag, men jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig over, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke har kunne styre deres nysgerrighed og har snaget i en journal, der ikke bare handler om et barn, men et barn, der har været udsat for en forfærdelig forbrydelse, siger Rasmus Møgelvang og tilføjer:

- Det er i mine øjne skærpende omstændigheder.

Regionerne har øjeblikkeligt igangsat alle relevante ansættelsesretlige procedurer, og sagen er anmeldt til både Datastyrelsen og Styrelsen for Patientklager. Desuden er regionerne i dialog med politiet.

Politianmeldelse overvejes

- Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete ansættelsesretlige konsekvenser for de enkelte medarbejdere, men med de skærpende omstændigheder i den konkrete sag, så betyder det, at alle ansættelsesretlige konsekvenser – herunder afskedigelse - er i spil, siger Rasmus Møgelvang og tilføjer:

- Samtidig vurderes det i hver enkelt tilfælde, om der skal ske politianmeldelse af den enkelte medarbejder.

De to regioner vil grundigt evaluere sagen, om der er behov for at justere i regionens kontroller med patienternes sundhedsoplysninger.