Forskere advarer: Traditionelt brød kan blive fortid

20/09/2023 06:42

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En forskergruppe har udtalt bekymring over, at det velkendte brød kan gå tabt i danske hjem på grund af påvirkninger fra klimaforandringer.

Mest læste i dag

Når temperaturen stiger, udfordres hvedeafgrøder af tørke, en udfordring, de allerede står overfor. Skadedyr og sygdomme trives typisk i varmt vejr, og en svampesygdom kendt som hvedesvamp hærger allerede landbrugene ved at blege kornets toppe.

Ifølge en rapport fra Bristol Live er sandsynligheden for ekstremt høje temperaturer steget i områder, hvor hvede dyrkes, inklusive USA og Kina.

Professor Erin Coughlan de Perez, hovedforfatteren af studiet, bemærkede, "Den historiske optegnelse er ikke længere en pålidelig indikator for, hvad fremtiden bringer. Vi befinder os i et forandret klima, og vi undervurderer de potentielle ekstreme begivenheder."

Kæmpe datasæt

For at udføre denne forskning samlede eksperter årstidsprognoser fra de seneste 40 år og skabte tusindvis af potentielle scenarier, der kunne forekomme over hele verden. Denne metode, kendt som UNSEEN (Unprecedented Simulated Extreme Ensemble), gjorde det muligt at estimere sandsynligheden for ekstrem varme, der kan skade hvede- og andre afgrøder.

Hvedeafgrøder begynder normalt at vokse om efteråret og høstes om sommeren, men forhøjede forårstemperaturer kan påvirke deres udvikling. Planter lider af hedeslag ved temperaturer over 27,8°C, og vigtige enzymer i hveden begynder at brydes ned ved temperaturer over 32,8°C.

Professor Coughlan de Perez bemærkede: "I Midtvesten oplevede vi tidligere sjældent flere dage med temperaturer over denne enzymnedbrydningsgrænse, måske fire eller fem dage om året. Men vores forskning har fremhævet mulige alternative scenarier under nutidens klima, hvor vi kunne se hele 15 dage over denne tærskel, hvilket potentielt ville være katastrofalt."

Ekstrem varme medfører normalt også alvorlig tørke, hvilket i kombination kan have alvorlige konsekvenser for vækstsæsonen og fødevarepriser og -tilgængelighed globalt, ifølge eksperterne.

Heldet er ved at rinde ud

På grund af vejrets uforudsigelighed har nogle regioner haft held med køligere vejr i de senere år i områder, hvor afgrøder dyrkes. Dog påpeger eksistensen af klimaændringer, at vi endnu ikke har oplevet det fulde omfang af mulige ekstremer, og landbrugene kan muligvis ikke være tilstrækkeligt forberedte.

Professor Coughlan de Perez opfordrer til handling: "Mit håb er, at vi kan informere folk om, at terningen er blevet kastet anderledes. Vi kan rent faktisk stå over for noget ekstremt. Selvom det måske ikke sker lige med det samme, er det værd at have beredskabsplaner på plads."

Vilde cirkulationsmønstre

Forskerne identificerede også regionale og globale atmosfæriske cirkulationsmønstre, der kan føre til ekstrem tørke og varme begivenheder. Det mest bekymrende scenarie er, hvis hvedeproduktionen i både USA og Kina lider katastrofalt i samme sæson.

Resultaterne fra denne undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Climate and Atmospheric Science, kan hjælpe folk med at forberede sig på klimatilpasning og være klar til usædvanlige vejrforhold.

Professor Coughlan de Perez slutter af med at sige, "Jeg mener, at vi lider af manglende fantasi i forhold til klimaændringer. Hvis vi ikke kan forestille os de potentielle ekstremer, der kan ske, vil vi ikke være i stand til at forberede os ordentligt. Vi behøver ikke at blive fanget på det forkerte fodspor; vi kan bruge de værktøjer, vi har til rådighed, til at forstå, hvad der er muligt, og være forberedte, når det sker."