Ekspert med opråb: Du spilder dine penge ved at købe dette til bilen

29/10/2023 15:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube
Eksperten deler nu ud af hemmelighederne.

Mest læste i dag

En anerkendt bilmekaniker har erklæret, at investeringen i et bestemt stof til bilen er "fuldstændig ødslet."

Nitrogen i dæk: Myte eller nødvendighed?

I en YouTube-video har mekanikeren Scotty Kilmer givet udtryk for, at det er latterligt, når mange bilister beslutter at bruge nitrogen til deres dæk. I almindelige dæk varierer trykket naturligt med temperaturen, ændringen er omkring en psi for hver 12 grader Celsius. Dog har dæk fyldt med nitrogen mindre variationer i trykket, hvilket gør dem velegnede til krævende forhold.

Selvom dette trick benyttes af racerteams og flyselskaber, har Kilmer afsløret, at det ikke er nødvendigt for almindelige bilister at bekymre sig om dette.

Hvad mener eksperterne?

I en erklæring på sin YouTube-kanal sagde Kilmer: "I bund og grund er det spild af penge at fylde dine dæk med nitrogen, medmindre du er professionel racerkører."

Kilmers holdning til brugen af nitrogen i bilens dæk er uomtvistelig. Han uddyber sin holdning i videoen: "Racerbiler, som kører op imod 320 km/t, bliver meget varme, og trykket ændrer sig markant. Dette sker ikke i samme grad med nitrogen. Men for almindelig kørsel er det simpelthen spild af dine penge. Kom nu, det er næsten en vittighed for de fleste."

Kilmer forklarer, at nitrogen er en inaktiv gas, der hjælper med at forhindre rustdannelse på indersiden af dækkene. Da de fleste biler i dag bruger fælge lavet af aluminium eller magnesium, som ikke ruster betydeligt, eller stålfælge, gør nitrogen ingen væsentlig forskel for almindelige bilister.

Sikkerhed først

Dæktrykket spiller en afgørende rolle for bilens sikkerhed, og politiet kan udstede bøder til bilister med for lavt dæktryk. Dunlop advarer også om, at dæk, der tydeligt mangler luft, sandsynligvis vil fejle en MOT-test.

Eksperter fra Continental Tyres understreger, at brugen af nitrogen i dæk ikke vil skade dem, men anerkender samtidig, at der kun er beskeden fordel ved at anvende det. De udtaler: "Sådan set er det ikke skadeligt at fylde dæk med nitrogen. Men for det meste vil det ikke gøre nogen betydelig forskel."