4000-årigt mysterium: Arkæologer opdagede græsk tempel dedikeret til Alexander den Store i uventet land

08/08/2024 15:24

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Opdagelsen af et græsk tempel for Alexander den Store i Irak løser et 4.000 år gammelt mysterium.

Mest læste i dag

Arkæologer havde opdaget græske inskriptioner i det gamle tempel Girsu i dagens Tello, men var usikre på deres betydning. Nu mener de, at templet blev grundlagt af selveste Alexander den Store, som blev tilbedt som en 'gud' af sine undersåtter i området.

Opdagelsen af en sølvmønt fra Alexander, der blev præget i 330 f.Kr., har antydet, at den græske konge besøgte templet efter persernes nederlag. Dette kunne gøre grundlæggelsen af templet til en af Alexander den Stores sidste handlinger, lige før hans død som 32-årig.

Udgravninger og den mystiske inskription

Byen Girsu menes at have været beboet siden 5.000 f.Kr. og var en hellig by for sumererne, og hjemsted for deres krigsgud Ningirsu.

Siden udgravningernes begyndelse i det 19. århundrede har arkæologer haft indikationer af, at et græsk bygningsværk kunne være blevet opført i området, men det eneste bevis var en mystisk inskription.

Både på græsk og aramæisk lød inskriptionen: 'Adad-nadin-aḫḫe', hvilket betyder 'giver af de to brødre'. Men forskerne var forvirrede, da templet angiveligt blev forladt omkring 1750 f.Kr., som er mere end 1.000 år før Alexander den Store blev født.

Arkæologen Dr. Sebastien Rey fra British Museum mener dog, at grækerne havde grundlagt deres eget tempel på det gamle sted - muligvis for at erklære Alexanders guddommelighed.

"Det er virkelig forbløffende. Vores opdagelser daterer det senere tempel til Alexanders levetid," sagde Dr. Rey.

"Vi fandt offergaver. Den slags gaver, der ville være blevet givet efter en kamp, figurer af soldater og ryttere. Der er en mulighed, som vi aldrig vil vide med sikkerhed, at han måske havde været her, da han vendte tilbage til Babylon kort før sin død," tilføjede Dr. Rey i et interview med Telegraph.

Opdagelsen af sølvmønten ved siden af et alter med ofre, der normalt findes i græske templer, antyder, at stedet blev brugt som et tilbedelsessted af Alexanders styrker.

Ofrene omfattede ryttere af terrakotta, der meget ligner 'Royal Companion Cavalry', som var den græske konges og erobrers 'personlige garde'. Forskere siger, at dette kunne betyde, at den, der foretog ofrene, stod meget tæt på Alexander, eller at de muligvis blev udført af Alexander selv.

Betydningen af den kryptiske græske inskription

Fundene kaster også lys over betydningen af den kryptiske græske inskription, der blev fundet på stedet og henviser til 'giver af de to brødre'.

Alexander den Store havde en enorm personlig interesse i Herkules og erklærede sig selv som 'Zeus' Søn', mens han var i Egypten, hvilket gjorde ham til bror til den mytiske helt.

Den græske konge og erobrer kunne have spurgt sumererne, hvem der i deres kultur lignede Herkules mest, og de kunne have ført ham til deres krigsguds tempel, Ningirsu.

Dr. Rey mener, at det gamle tempel var dedikeret til Zeus og de to brødre, en kombineret form af Herkules og Ningirsu, samt Alexander den Store.

"Dette sted hylder Zeus og to guddommelige sønner. Sønnerne er Herkules og Alexander. Det er, hvad disse fund antyder," understreger han.

Ifølge denne teori havde de gamle kulturer en dyb forståelse af deres historie og en lang kulturel hukommelse, da de vidste præcis, hvor Ningirsus tempel lå, selvom det havde været forladt i over tusind år.

En utrolig rejse gennem tiden  

Byen Girsu var en del af Sumer, som er en af verdens ældste civilisationer, som byggede de første byer og skabte de første love.

Selvom byens beliggenhed har lidt alvorlige skader fra konflikterne i det 20. århundrede og de ødelæggende udgravninger af franske arkæologer i det 19. århundrede, afslørede særlig teknologi et større, skjult kompleks.

I efteråret 2022 fandt en gruppe forskere mure og administrative optegnelser fra et enormt palads samt helligdommen, hvor det græske tempel senere blev bygget. Gruppen, der arbejdede på stedet, mente, at templet oprindeligt blev brugt til festligheder, ofringer og andre ceremonier dedikeret til Ningirsu.

På tidspunktet for opdagelsen sagde Dr. Rey, at andre videnskabsmænd beskyldte ham for 'at finde på ting' og 'spilde penge', da de troede, at stedet allerede var fuldt udgravet.

Opdagelsen førte dog til sidst til en fælles indsats for at redde truede arkæologiske steder, ledet af British Museum, Getty og Iraks Statslige Myndighed for Antikviteter og Kulturarv (SBAH).

Hvem var Alexander den Store?

Alexander den Store var en græsk konge af det gamle græske kongerige Makedonien. Han efterfulgte sin far, Filip II, på tronen i 336 f.Kr., og som kun 20-årig begyndte han en række felttog, der førte til erobringen af størstedelen af den daværende kendte verden.

Alexanders felttog startede i Grækenland og endte i Indien. I løbet af 13 år besejrede Alexander perserne, mederne, baktrierne, sogdianerne, inderne og mange andre folkeslag. Han skabte et enormt imperium, der strakte sig fra Grækenland til Indien, og påvirkede dybt kulturen og historien i de lande, han passerede.

Alexander var en karismatisk leder og strateg. Han var også en åben og liberalt indstillet person, der omfavnede kulturerne i de erobrede lande. Hans personlighed og præstationer har etableret ham som en af historiens største ledere. Det skriver mediet Enikos.

Nogle af Alexander den Stores vigtigste bedrifter:

  • Erobringen af Persien, som var det største rige i hans tid.

  • Udbredelsen af den græske kultur over hele Asien.

  • Fremme af kommunikation og handel mellem forskellige kulturer.

  • Fremme af lighed og tolerance blandt mennesker.

Alexander den Store døde i 323 f.Kr. i en alder af kun 32 år. Hans eftermæle er enormt og fortsætter med at inspirere og fascinere mennesker den dag i dag.