Spredning af ny flåtvirus hærger Europa

13/08/2023 19:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Tysk Center for Rejsemedicin (CRM), med hovedkvarter i Düsseldorf, har annonceret opdagelsen af virusset i flåter i flere europæiske lande, herunder Finland, Frankrig, Rusland og Schweiz. Der er ligeledes indikationer på den første forekomst af virusset i Tyskland.

Mest læste i dag

Forskere ved Veterinærhøjskolen (Tiho) i Hannover har gjort en opsigtsvækkende opdagelse angående overførsel af ALSV gennem flåter til vilde dyr i Tyskland. Dette nyskabende studie blev nylig præsenteret i "Microorganisms" tidsskriftet, som rapporteret af tag24.

Tomas Jelinek, den videnskabelige leder af Centrum for Rejsemedicin (CRM), udtalte, "De seneste år har set en markant udvidelse af udbredelsesområdet for mange flåtetyper herhjemme. Dette kan i høj grad tilskrives de milde vintre og varmere somre, som har skabt gunstige betingelser for flåterne."

I Tyskland er Lyme-Borreliose den mest almindelige sygdom, som overføres via flåter. Heldigvis kan denne sygdom behandles med antibiotika i de tidlige stadier. Ud over det er Tick-Borne Encephalitis (TBE) især udbredt i de sydlige og sydvestlige dele af Tyskland, og der findes en vaccine mod denne sygdom.

Det er blevet kendt, at ALSV forårsager symptomer, der minder om influenza. Men sværere sygdomme, som går ud over influenzalignende symptomer, har hidtil ikke været knyttet til en ALSV-infektion, ifølge yderligere oplysninger fra Centrum for Rejsemedicin.

Ikke desto mindre er listen over sygdomsfremkaldende agenser, der spredes gennem flåtbid, blevet udvidet med opdagelsen af Alongshan-virusset.

Mangler mere viden

Resultaterne af en grundig undersøgelse af flåter, der blev indsamlet i Schweiz, viste, at ALSV faktisk blev fundet hyppigere i 2021 og 2022 end TBE-virusset. En tilsvarende finsk undersøgelse registrerede også tilstedeværelsen af ALS-vira i flåter i 2019, men der blev ikke observeret tilsvarende sygdomme hos mennesker.

Veterinærhøjskolens hold fra Hannover mener, at yderligere undersøgelser er afgørende for at vurdere den potentielle risiko, som ALSV udgør for både menneskers og dyrs sundhed.

Nedersaksisk Statskontor for Forbrugerbeskyttelse og Fødevaresikkerhed (Laves) har stillet blodprøver fra vilde dyr indsamlet i jagtsæsonen 2017 til 2019 til rådighed for Tiho-forskerne. En af disse prøver, taget fra en kronhjort i Niedersächsische Landesforsten, testede positivt for ALSV. Lignende ALSV-specifikke antistoffer blev også opdaget hos andre vilde og tamme dyr.

Der er yderligere fund, der bekræfter tilstedeværelsen af det nye virus, Alongshan-virus (ALSV), i både kroppe og spyt af flåter, indsamlet fra forskellige områder. Denne nyopdagede flåtvirus har rejst bekymring blandt sundhedseksperter, da den spredes i flere europæiske lande. Både mennesker og dyr er i fare for at blive smittet med dette virus gennem flåtbid.

Det Tyske Center for Rejsemedicin (CRM) i Düsseldorf har bekræftet fundet af ALSV i flåter i flere europæiske lande, herunder Finland, Frankrig, Rusland og Schweiz. Første tilfælde af ALSV-infektioner er også blevet rapporteret i Tyskland.

Resultaterne fra Veterinærhøjskolens forskere i Hannover viser klart, at der er en reel mulighed for, at ALSV overføres gennem flåter til vilde dyr i Niedersachsen. Dette øger risikoen for yderligere spredning af virusset i dyrebestande.

Den øgede udbredelse af flåter, der bærer ALSV, kan primært tilskrives de milde vintre og varme somre, som har skabt de ideelle betingelser for disse parasitter.