Sæler laver vilde lyde under vandet: Lyder som en rumkamp i Star Wars

28/12/2020 15:19

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Du har måske hørt sællyde før, men du har garanteret ikke hørt dem sådan her før.

En gruppe forskere har i Antarktis der har forsket i sæler, har opdaget et helt nyt sprog hos de brungrå havvæsner.

Forskerne har opdaget en ny række ultrasoniske lyde hos de sæler der opholder sig i området, Weddelsælen, og her efterfølgende beskrevet disse lyde i et nyt studie – Det skriver Videnskab.dk

Efter to års studie af sælerne der har indebåret undervandskameraer og særlige lydoptager der ligeledes kunne befinde sig under isskorpen, optage og omdanne det ultrasoniske lyde til en frekvens mennesker kan høre.

Hør de vilde lyde her:

De ultrasoniske lyder er nemlig på så høj en frekvens, godt over 21.000 hertz, hvor mennesker altså ikke kan opfange lyde over 20.000 hertz. Nogle af sællydende var endda op over 50.000 hertz.

” Weddellsælernes kalden skaber nogle utrolige, næsten overjordiske lydlandskaber under isen. Det lyder virkelig, som om man er midt i en rumkamp i Star Wars, med laserstråler og det hele,” – Udtaler førsteforfatteren på studiet, Paul Cziko.

Og opdagelsen af de nye lyde må siges at være signifikant for forskerne på området. Før opdagelsen af de ultrasoniske lyde, kendte man til 34 forskellige sællyde, men man kan altså skrive ni nye lyde på listen som resultat af forskningen.

Der skal nu forskes videre i præcist hvad de ultrasoniske lyde betyder, og hvordan de bruges som kommunikation for sælerne, men forskerne gætter i øjeblikket på at de høje frekvenser er en måde sælerne kan overdøve anden støj i miljøet, under deres kommunikation.