Biologilærer fyret efter klager over at have sagt, at køn bestemmes af X- og Y-kromosomer

12/04/2024 15:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Læreren blev fyret på grund af fire elevers forargelse, hvilket fik dem til at indgive en klage. Læreren søgte derefter hjælp hos advokater.

Mest læste i dag

En biologilærer blev fyret efter fire klager fra studerende, der blev oprørte over, at han i forbindelse med undervisningen sagde, at mænds og kvinders køn bestemmes af X- og Y-kromosomer.

Læreren lagde efterfølgende sag an mod skolen for at blive genansat, idet han argumenterede for, at hans undervisning er baseret på videnskabelige fakta og at han i mere end 20 års karriere altid har undervist på samme måde uden problemer. Sagen fandt sted på St. Philip's College i San Antonio, Texas, USA.

Selvom sagen først blev offentliggjort i forbindelse med lærerens forsvar i retten, fandt selve hændelsen sted den 28. november 2022. På det tidspunkt forlod fire af Johnson Varkeys elever klassen, da han erklærede, at køn er bestemt af X- og Y-kromosomer, hvilket er en videnskabelig kendsgerning anerkendt i årtier.

De studerende, der forlod klassen, indgav en formel klage mod læreren og hævdede, at hans argumenter var 'religiøs prædiken' og udgjorde 'diskrimination af homoseksuelle og transpersoner'. De sagde også, at læreren fremførte 'anti-abort retorik' og lavede 'misogynistiske jokes'.

Ifølge de studerende 'overskred læreren grænserne for akademisk frihed med sine personlige meninger, som var stødende for mange i klassen', stod der i brevet fra de studerende, som førte til lærerens afskedigelse.

Et af argumenterne fra skolen for at afskedige læreren var, at hans undervisning var 'religiøs'. Advokaterne afviser denne anklage og forsikrer, at læreren 'i løbet af sin ansættelse aldrig har diskuteret sine personlige meninger - religiøse eller andre - om køn eller menneskelig seksualitet med nogen studerende'.

Som lærer har Johnson Varkey undervist mere end 1.500 elever i anatomi og fysiologi på St. Philip's College i løbet af 22 år, uden nogensinde at have haft nogen problemer eller klager.

"Det er absurd, at gymnasiet fyrer Dr. Varkey for at undervise i basal og bredt accepteret biologi efter mere end 20 års undervisning", sagde advokat Keisha Russell fra First Liberty Institute.

"Dr. Varkey har modtaget eksemplariske præstationsevalueringer i tyve år, mens han underviste i videnskab baseret på fakta, som er bredt accepteret. Men nu, hvor de kulturelle eliter er uenige med disse ideer, støtter skolen ikke længere lærere, der underviser dem. Skolen krænkede Dr. Varkeys konstitutionelle og lovmæssige rettigheder, da de fyrede ham, og de skal genansætte ham omgående."