Pas på med disse 4 grøntsager: De bør ikke spises rå

02/08/2023 12:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er ikke alt grønt, det er smart at spise uden at tilberede det.

Mest læste i dag

Seks om dagen.

600 gram frugt og grønt, hvoraf mindst halvdelen skal komme fra grøntsager.

Kostrådet er velkendt, og der er mange lækre valgmuligheder for at opfylde de anbefalede mængder.

Nogle fødevarer siges endda at være sundere at spise rå, da de kan miste vitaminer og mineraler under tilberedning, men der er visse ting, der ikke bør spises rå.

Her taler vi ikke om de sædvanlige ting som kød, æg og fjerkræ; vi taler om grøntsager.

Faktisk er der nogle grøntsager, der kan gøre dig syg, hvis de tilberedes forkert eller spises rå. Her er fire af dem, så du kan justere din aftensmad.

Kartofler

Lad os starte med danskerens favoritgrøntsag, kartofler. Lad mig sige det klart: Du kan spise et par kartofler rå uden at kontakte lægen.

Men kartofler indeholder stoffet solanin, der kan være dødeligt i store mængder.

Du skal dog spise så mange rå kartofler for at nærme dig det farlige niveau, at du sandsynligvis vil have andre problemer, inden du når den grænse. Ikke desto mindre er det bedst at koge dem grundigt først, da rå kartofler kan forårsage kvalme.

Kidneybønner

Kidneybønner indeholder kemikaliet phytohæmagglutinin, der selv i små doser kan forårsage alvorlig kvalme og opkastning.

Giftstoffet udgør omkring en procent af den ubehandlede bønne, og så lidt som fire eller fem kidneybønner er nok til at forårsage problemer.

Du kan fjerne stoffet ved at koge bønnerne, men husk altid at dræne vandet umiddelbart efter tilberedning for at forhindre, at giftstoffet trænger ind i bønnerne igen.

Svampe

Selvom de teknisk set ikke er grøntsager, bør svampe altid tilberedes, før de spises.

De fleste svampe, der købes i dagligvarebutikker, vil højst forårsage milde symptomer, hvis de spises rå, men af hensyn til smagsoplevelsen bør de altid tilberedes først.

Vilde svampe er dog en anden sag. Hvis du ikke er 100 procent sikker på, hvad du har med at gøre, bør du undgå at spise dem, uanset om de er rå eller kogte. Risikoen er ikke værd at tage.

Hyldebær

Hyldebær er bestemt en del af en sund kost, men de kan forårsage problemer, hvis de spises rå.

Bærrene indeholder lektiner, der kan forårsage kvalme, opkastning og diarré, når de spises rå. Derudover indeholder bærrene også et derivat af cyanid, når de plukkes i naturen, og det stof kan være farligt i store mængder.

Kogning fjerner giftstofferne, så du kan nyde så mange af de lækre bær, du har lyst til.

Vigtigt at huske

Selvom alle disse fødevarer kan være farlige, når de spises rå, er der ingen grund til at fjerne dem fra din kost.

Når de tilberedes korrekt, er de alle lækre og meget nærende, så sørg for at koge dem grundigt, så du kan nyde dem, som du ønsker.

Kilde: SciTechDaily