Næsten alle danskere gør det: Men tandlæger siger, det er en fejl, når vi børster tænder

01/11/2023 17:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Stort set alle gør det.

Mest læste i dag

Visse handlinger er så velkendte, at vi udfører dem nærmest i søvne. Tandbørstning er bestemt en af dem, og mange af os når endda at gøre det i en halvsovende tilstand. Selvom det er en rutine, vi gentager to gange dagligt hele vores liv, begår nogle af os stadig en simpel fejl, der kan underminere vores grundige indsats for at opretholde en sund mundhygiejne.

Nej, vi taler ikke om manglende brug af tandtråd (selvom det er noget, de fleste af os burde tage mere alvorligt). Det drejer sig heller ikke om valget af tandpasta – naturligvis bruger du en tandpasta med fluor, ikke sandt?

Den uheldige vane opstår faktisk efter selve tandbørstningen, når vi spytter den overskydende tandpasta ud.

Dette er noget, du aldrig bør gøre

Mange danskere har den vane at starte med at spytte overskydende tandpasta ud og derefter skylle munden for at fjerne det sidste skum eller tandpasta. Men det er en alvorlig fejl.

Hos Tandlægerne på Frederiksberg har udarbejdet en omfattende liste med tandbørstningstips, hvor det tydeligt og klart anbefales, at man IKKE skal skylle munden med vand efter tandbørstning med fluoreret tandpasta.

Forklaringen er, at fluor hjælper med at beskytte tænderne mod huller, når det er til stede i mundvæsken. Hvis du skyller munden efter tandbørstning, går du glip af denne beskyttende virkning.

Så næste gang du står på badeværelset om aftenen og børster tænder, inden du kryber under dynen, skal du modstå trangen til at skylle munden en sidste gang, inden du lægger tandbørsten på plads og slukker lyset – dine tænder vil takke dig for det!