Hverken løb eller fitness: Den bedste aktivitet for helbredet er meget enklere, ifølge videnskaben

07/07/2024 09:02

|

Nicolai Busekist

Foto: Alexander Redl / Unsplash
Glem løbebåndet eller HIIT-træning. At holde sig i form er meget lettere, end de fleste er klar over.

Mest læste i dag

Træning som løb eller fitness anses for at have store sundhedsmæssige fordele. Selvom det er sandt, kan det være svært for nogle på grund af generthed, dårlig form eller alder. Videnskaben siger, at der er en enklere måde at forbedre helbredet på: trappegang.

Ja, trappegang kan både forbedre dit helbred og forberede dig til andre typer motion ved at forbedre din fysiske form. Mange undgår ofte trapper, men ifølge en ny undersøgelse fra Tulane Universitet bør man ikke gøre dette.

Trapper kan potentielt redde dit liv. Denne form for motion er mere effektiv end de anbefalede tusinder af skridt dagligt. Undersøgelsen viser, at det at gå op ad mindst 50 trin om dagen kan reducere risikoen for hjertesygdomme med 20%.

Dette skyldes, at trappegang er en lille dosis højintensiv træning, som forbedrer det kardiorespiratoriske fitnessniveau. Professor Dr. Lu Qi, medforfatter af undersøgelsen, fremhæver fordelene ved trappegang som forebyggelse af hjertekarsygdomme.

Forskerne brugte data fra UK Biobank, som indeholder sundheds- og livsstilsinformation fra over 450.000 voksne. De analyserede risikoen for hjertesygdomme baseret på familiens historik, risikofaktorer, livsstil og hvor ofte folk går op ad trapper, og fulgte dem i tolv et halvt år.

Resultaterne viste, at personer, der går op ad 50 trin dagligt, har 20% lavere risiko for hjertesygdomme. Denne aktivitet er tilgængelig for alle. Man behøver ikke betale for et fitnesscenter eller købe dyrt udstyr. Bare brug trapperne i din bygning eller et andet sted i byen.

Er det bedre end at gå?

Trappegang kan have større fordele end mange andre øvelser, herunder gang. Det kræver flere muskler, da det kræver balance og motoriske færdigheder. Trappegang toner også muskler som balder, lår, baglår og lægge, samt core og mavemuskler.

Man må heller ikke glemme den kardiovaskulære indsats, det kræver. Mange bliver forpustede af at gå op ad trapperne, hvilket viser, hvor effektivt det er. Disse korte, intense træninger kan øge pulsen og iltoptagelsen, hvilket forbedrer den fysiske form og forbereder kroppen til nye former for motion.

Trappegang er måske ikke den mest tiltalende form for motion, men det har mange positive effekter og kan være en god introduktion til andre bevægelsesformer, som løb, HIIT-træning eller forskelligt cardio- og styrketræning i fitnesscenteret.