Forskning viser: Udbredt vane kan øge risikoen for Alzheimers

09/03/2024 12:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En tilsyneladende uskyldig vane kan måske have alvorlige konsekvenser, viser ny forskning.

Mest læste i dag

Mange personer fanger sig selv i næsepilleri uden at tænke over konsekvenserne.

Selv om det umiddelbart kan synes ufarligt (omend lidt ulækkert), har nylig forskning afsløret, at det kan bære risiko for alvorlige helbredsmæssige eftervirkninger.

Forskere har fundet ud af, at denne vane potentielt kan lede til udviklingen af hukommelsesproblemer.

En omfattende analyse af adskillige studier relateret til mekanismerne bag neurologiske lidelser, foretaget af et team fra Western Sydney University og publiceret i tidsskriftet Biomolecules, viser, at næsepilleri kan øge risikoen for Alzheimer's sygdom.

Forskerholdet forklarer i deres rapport, at neuroinflammation i forbindelse med Alzheimer's delvist kan være forårsaget af virus, bakterier, og svampe, der invaderer hjernen via næsen og det olfaktoriske system.

Rhinotillexomani og konsekvenserne

Rhinotillexomani, det videnskabelige navn for kronisk næsepilleri, introducerer bakterier i den følsomme næsehule, hvilket kan fremkalde hjerneinflammation.

Denne inflammation kan resultere i en skadelig ophobning af amyloid-beta-proteiner.

Specialister bemærker, at en sådan ophobning er almindelig i hjerner på individer diagnosticeret med Alzheimer's, hvilket er den mest udbredte form for demens.

Det er for eksempel nævnt, at hænder "forurenede med jord og fæces" kan føre til hjerneinflammation.

Derfor, for dem, der ikke kan modstå at "grave efter guld", er det klogest at følge nogle simple hygiejneanbefalinger.

Hygiejnetips for dem, der piller næse

"En vigtig lektie, som vi har lært af Covid-19 pandemien, er vigtigheden af håndhygiejne, gennem hyppig håndvask og brug af håndsprit," anbefaler eksperter.

"Vi anbefaler, at disse hygiejnerutiner bliver en obligatorisk del af dagligdagen for dem, der ikke kan lade være med at pille næse."

Denne forskning fremhæver nødvendigheden af at opretholde god hygiejne og illustrerer, hvordan selv tilsyneladende harmløse vaner kan have varige effekter på vores helbred.

Kilde: Daily Star