Drikker du kaffe lige efter frokost eller aftensmad? Det kan have en uønsket effekt

11/04/2024 08:02

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Der er en forbindelse mellem kaffe og jern, som kan være dårligt for helbredet. Alt afhænger dog af mængden.

Mest læste i dag

Det smager så godt, ikke sandt? Den dejlige kop kaffe efter frokost, der indtages i håb om lidt ekstra energi til at holde sig i gang nogle timer endnu.

For mange er det blevet en vane, at de tager en kop kaffe efter frokostpausen. Men hvis du er en af dem, der kæmper med lavt jernniveau i kroppen, bør du tage det op til genovervejelse.

Vidste du, at det at drikke kaffe eller sort te efter et måltid med kød eller fisk nedsætter optagelsen af jern fra dit måltid? Ja, det er sandt.

"Dette skyldes, at koffeinen i kaffen eller teinen i sort te vil mindske absorptionen af jern. De interfererer med absorptionen af jern fra kød eller fisk, ved at reducere den," siger Ana Rita Lemos, der er fysiolog på Hospital Lusíadas Lisboa.

"Koffeinen, som findes i kaffe og sodavand, er en hæmmer af optagelse af jern. I den forstand kan vanen med at indtage kaffe efter hovedmåltiderne kompromittere optagelsen af jern fra de indtagne fødevarer," siger Beatriz Vieira, der også er fysiolog på Hospital Lusíadas Amadora.

Men betyder det, at du skal opgive denne vane? Bare rolig, det er ikke nødvendigt. Hæmatolog Cristina João mener, at 'det er overdreven indtagelse af kaffe og te, der kan påvirke optagelsen af jern'. Holder du indtaget på et fornuftigt niveau, vil det ikke være et problem for dig.

Hvis du ikke har problemer med dette næringsstof, kan du derfor blot fortsætte, som du plejer. Hvis du har anæmi, kan du være nødt til at være mere opmærksom på mængden af kaffe eller sort te, du indtager.

Hæmatologen minder om, at personer med anæmi allerede 'skal bekymre sig om at indtage en passende mængde jern', gennem supplerende kost. Dette hjælper med at modvirke de potentielle effekter af kaffe.

Ana Rita Lopes råder endda til at drikke kaffe og den sorte te, hvilket du bør gøre 'en til to timer efter' et måltid med kød eller fisk. Men Cristina João, der er hæmatolog ved Fundação Champalimaud, afviser dette behov. Nøglen, siger hun, ligger i balance.