Få oversigten her: 6 madvare du ikke må tilberede i din airfryer

10/04/2024 18:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mad
Foto: Shutterstock
Airfryers er blevet populære rundt omkring i de danske køkkener.

Mest læste i dag

Selvom det måske virker uden for din kontrol, er det vigtigt at forstå, før du går i gang med at eksperimentere, at visse madvarer simpelthen ikke egner sig til tilberedning i en airfryer.

Dette påpeges af det græske medie OW.

Til trods for at airfryere er blevet utroligt populære i danske hjem, hvor de næsten har erstattet det traditionelle komfur, er det ikke alle typer mad, der er velegnede til denne form for tilberedning.

Nogle madvarer er enten umulige at lave i en airfryer, eller de opnår simpelthen et bedre resultat, når de tilberedes på mere traditionelle måder såsom i ovnen, på panden, eller i en gryde.

For at undgå at beskadige din airfryer eller ødelægge din mad, er her nogle eksempler på mad, du bør undgå at tilberede i den:

1. Popcorn

Selvom det kan virke oplagt at lave popcorn i en airfryer (skal majs ikke bare have varm luft for at poppe?), bør du undgå det. Den kraftige luftstrøm kan forårsage, at popcornene flyver rundt, hvilket efterlader dig med en enorm rengøringsopgave, og der er endda risiko for at skade din airfryer. Brug i stedet en gryde, hvis du ikke har en mikrobølgeovn til formålet.

2. Grønne bladgrøntsager

Selvom nogle grønne bladgrøntsager faktisk kan have en højere næringsværdi, når de koges, kan airfryerens kraftige, varme luft få deres blade til at tørre ud og klæbe til apparatets sider, hvilket gør dem vanskelige at servere. Visse grøntsager med tykke stilke kan muligvis tilberedes, hvis de er belagt med olie, men dette modarbejder formålet med at bruge en airfryer for at undgå for meget olie.

3. Saucer og supper

Supper, saucer og andre meget fugtige fødevarer udskiller en masse damp under opvarmning, hvilket kan skade airfryeren. Det anbefales derfor ikke at tilberede eksempelvis linser eller pastasaucer i din airfryer. Disse retter kræver en gryde eller en dyb pande.

4. Store stykker kød med ben

Airfryere er ikke designet til tilberedning af store stykker kød, især ikke dem med ben. Det betyder, at du ikke kan stege en hel kylling i din airfryer, da den ikke vil blive jævnt tilberedt. Kødet vil blive overstegt nogle steder og råt andre steder. Til store kødstykker anbefales ovnen stadig.

5. Pasta

Madvarer, der traditionelt koges i en gryde, bør fortsætte med at blive tilberedt på denne måde. Pasta, quinoa og ris er eksempler herpå, selvom visse airfryere kommer med specielle beholdere designet til disse formål. For eksempel kan allerede kogt ris blandet med lidt olie og tilberedt i en sådan beholder blive til lækker stegt ris, men kun i modeller, der inkluderer dette tilbehør.

6. Æg

Det samme gælder for æg. Medmindre din model har en speciel beholder til eksempelvis omeletblanding, findes der bedre metoder til at tilberede æg på. For eksempel kræver saftige pocherede æg en gryde, og luftige scrambled eggs en pande. Hvis du forsøger at knække et æg direkte i airfryeren, vil du sandsynligvis ende med at skulle bruge resten af dagen på at gøre rent.