Var du klar over det? Så stor er lønforskellen mellem mænd og kvinder

14/10/2024 10:57

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Vidste du det?

Mest læste i dag

Der er ingen tvivl om, at der altid har været en forskel i løn mellem kønnene. Gennem generationer har mænd haft en større indtægt, men det ser ud til, at den økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder fortsat er en realitet på det danske arbejdsmarked.

Sene tal fra Danmarks Statistik viser, at lønforskellen er steget en smule fra 2022 til 2023, og ligger nu på 12,4 procent. Forskellen er særligt udtalt i regionerne, hvor kvinder i gennemsnit tjener 46.313 kroner om måneden, mens mænd har en månedsløn på 55.177 kroner.

En del af denne ulighed kan muligvis forklares med de forskellige arbejdsfunktioner, som mænd og kvinder typisk besidder i regionerne. Historisk set er løngabet dog blevet mindre, og siden 2004 er forskellen blevet indsnævret med cirka 25 procent.

Udviklingen går imidlertid langsomt, og ifølge Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, har de seneste års lønstigninger haft betydning: "Det kan blandt andet skyldes, at danskerne generelt fik de højeste lønstigninger i årevis i 2023," siger hun i en skriftlig kommentar til TV 2.

Lindkvist udtrykker bekymring over, at kvinder fortsat halter økonomisk bagefter. Hun påpeger, at denne ulighed kan få konsekvenser senere i livet, da kvinder i gennemsnit lever længere og ofte har lavere pensionsopsparinger: "Der er stadig betydelige kønsforskelle i, hvad danskerne tjener, og at kvinder generelt halter langt efter mændene økonomisk, er bekymrende."

Der er dog grund til optimisme. Kvinders uddannelsesniveau fortsætter med at overgå mænds, og de nye barselsregler har medført en markant stigning i fædrebarsel. Ifølge kunderådgivningschefen bør disse faktorer over tid hjælpe med at mindske den økonomiske ulighed mellem kønnene.