Undgå sygdom: Her er Fødevarestyrelsens grillråd

25/05/2023 09:45

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
Høje temperaturer på grillen, høj hygiejne hos grillmesteren og enkle håndgreb under serveringen, kan holde bakterierne væk og sikre en god grillaften for dig og dine gæster.

Mest læste i dag

Med sommertemperaturen stiger antallet af forbrugere, der bliver syge af fødevarebakterien campylobacter, eksplosivt. Bakterien, der kan give et alvorligt maveonde, kan findes i råt kød.

Den trives dårligt ved køleskabstemperatur og dør ved høj varme – f.eks. ved stegning.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at omkring 5.000 forbrugere bliver syge af fødevarebakterien hvert år, typisk koncentreret omkring sommermånederne.

En mulig forklaring er, at det halter med hygiejnen og nogle af de helt basale fødevareråd, når Danmark tænder op for en hyggelig grillaften i sommerlandet, vurderer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.

- De færreste har rindende varmt vand og sæbe ude ved grillen, og vasker derfor ikke hænder, mens de jonglerer med rå bøf, kylling og pølser. Problemet er, at der kun skal et par dråber bakteriefyldt kødsaft til, før du risikerer at sende hele dit sommerselskab til tælling og på toilettet, fortæller Bente Holst. 

Men med et par enkle håndgreb er det nemt at skrue ned for risikoen.

- Det er vigtigt, at rå kødsaft fra det ustegte kød ikke kommer med over i salaten, på brødet eller på det fad, du serverer maden på, forklarer Bente Holst og tilføjer:

- Derfor anbefaler vi også at bruge én grilltang til det rå kød og en anden til det stegte.

Hun opfordrer de rutinerede grill-entusiaster til at dele Fødevarestyrelsens klassiske råd med de opvoksende grillgenerationer:

Fødevarestyrelsens grillråd

1️. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.

2️. Gennemsteg kylling og hakkebøffer.

3. Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt et rent fad eller tallerken til færdigstegt kød.