Triste nyheder til disse bilejere

05/12/2023 13:08

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nogle bilejere har oplevet, at deres bil er faldet voldsomt i værdi, mens andre kan glæde sig over, at de stort set ikke har tabt penge på deres.

Mest læste i dag

Priserne på tidligere ejede biler oplever betydelige fald i disse uger, og det påvirker ikke kun en specifik biltype, men et bredt spektrum af køretøjer.

I løbet af oktober alene faldt priserne samlet set med 170 millioner kroner på 16.904 forskellige biler. Dette påvirker naturligvis værdien af de biler, der står parkeret foran hjem og i carporte rundt om i landet, som rapporteret af B.T.

Ikke desto mindre er det interessant at bemærke, at ikke alle biler lider lige meget under disse prisændringer, som påpeget af Jan Lang, Head of Market Insight hos Schibsted, firmaet bag Bilbasen.

Ifølge Jan Lang vil ejere af benzinmikrobiler eller minibiler ikke opleve betydelige værdifald på deres køretøjer. Dette gælder for populære modeller som Volkswagen Up, Polo, Ford Fiesta og mange andre.

En anden gruppe bilentusiaster, der ikke vil mærke værditabet i samme omfang, er dem med store familiebiler.

Trist nyt for en lang række bilejere

Jan Lang bemærker, at brugtbilmarkedet generelt klarer sig godt, og det er primært de dyrere modeller fra producenter som BMW og Mercedes, der er faldet kraftigt i pris.

Han påpeger, "Vi skal ikke langt tilbage før vi så meget, meget lange leveringstider på nye biler i Danmark og andre steder," og han nævner, at dette tidligere førte til en markant stigning i prisen på brugte biler.

Et eksempel er Audi Q4 e-tron, som i en periode steg markant i pris på grund af kunders utålmodighed, da leveringstiden fra fabrikken var omkring et år. Dette resulterede i, at folk betalte op til 80.000 kroner mere end nyprisen for en bil, der kun havde kørt et par tusinde kilometer.

Selvom elbilejere har oplevet betydeligt værditab på deres køretøjer, tyder det på, at fremtidige værditab for elbiler ikke bliver lige så markante. Det forventes i højere grad at følge benzinbiler i henhold til afskrivninger.