Tandlæger med advarsel: Mange tandpastaer indeholder muligt kræftfremkaldende stof

28/12/2023 07:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: PR - Tandlægeforeningen
Nu lyder der en advarsel.

Mest læste i dag

Flere tandpastaer på markedet indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof, titaniumdioxid, rapporterer Tandlægebladet efter en stikprøveundersøgelse. Det anbefales kraftigt at undgå tandpasta med titaniumdioxid.

En stikprøve, udført i Matas, Netto, Super-Brugsen og på et apotek i København, afslører, at næsten halvdelen af de i alt 23 tilgængelige tandpastaer indeholder farvestoffet titaniumdioxid.

I den seneste udgave af Tandlægebladet advares der om, at titaniumdioxid mistænkes for at kunne forårsage skade på vores DNA og være kræftfremkaldende. Dette farvestof, der bruges til at opnå en kridhvid farve, er ifølge EU-lovgivning forbudt i fødevarer. Trods dette indeholder flere tandpastaer på det danske marked stadig stoffet, da tandpasta ikke klassificeres som fødevarer, men som kosmetik.

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, giver udtryk for stærk bekymring over, at det problematiske farvestof stadig findes i mange tandpastaer.

– Jeg er bekymret for, at folk risikerer at indtage titaniumdioxid, når de børster tænder. Tandpasta er designet til at forebygge sygdom, ikke det modsatte. Selv ved grundig skylning og spytning kan det ikke undgås, at der indtages en smule tandpasta, siger Susanne Kleist og opfordrer til at undlade tandpasta med titaniumdioxid.

– Titaniumdioxid har ingen sundhedsmæssig effekt, og med den viden, vi har i dag, giver det ingen mening, at producenter stadig tilsætter det til tandpasta. Som forbruger kan man lige så godt vælge en tandpasta uden dette farvestof; den er lige så effektiv mod huller og tandkødsbetændelse, udtaler Susanne Kleist.

Hendes udsagn bakkes op af Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

– Titaniumdioxid hører ikke hjemme i tandpasta. Stoffet er fuldstændig unødvendigt og har udelukkende en æstetisk funktion. Når folk børster tænder, er det uundgåeligt, at nogle sluger tandpasta, især børn er sårbare, understreger han.