Sofie Carsten Nielsen forlader Folketinget: Det skal hun nu

17/04/2023 12:17

|

Thea Andersen

Foto: PR DI - Dansk Industri
Tidligere politisk leder af Radikale Venstre, forhenværende forsknings- og uddannelsesminister og medlem af Folketinget siden 2011, Sofie Carsten Nielsen, bliver EU Bio Project Director i Dansk Industri.

Mest læste i dag

Sofie Carsten Nielsen skifter 1. maj Folketinget ud med en nyoprettet position som EU Bio Project Director i Dansk Industri, hvor hun får ansvaret for at opbygge en ny og handlekraftig europæisk biosolutions-koalition.

Det skriver DI - Dansk Industri i en pressemeddelelse.

Det er et samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og DI, som står bag planerne.

Koalitionens opgave bliver at styrke EU-politikernes bevidsthed om det store grønne potentiale i biosolutions og at for at forbedre EU’s regulatoriske rammer for biosolutions-sektoren. 

Målet er, at flere biologiske løsninger hurtigt kan komme på markedet og bidrage til Europas bæredygtige udvikling.

- Biosolutions kommer i de kommende år til at spille en afgørende rolle for både samfund, sundhed og klima, siger adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt og glædeligt, at vi i denne stilling kan ansætte en så stærk og erfaren kapacitet som Sofie Carsten Nielsen, der har stor viden og indsigt, og som er vant til at navigere i komplekse dagsordener.

Sofie Carsten Nielsen har udover sin baggrund som blandt andet forskningsminister været formand for Radikale Venstres EU-udvalg og næstformand for Nyt Europa.

Derudover var hun De Radikales spidskandidat til EU-Parlamentsvalget 2009 og har arbejdet som politisk konsulent i Europa-Parlamentet.

Hun var indtil i dag Radikale Venstres Europaordfører.

- Jeg glæder mig til samarbejdet med både Sofie Carsten Nielsen og vores europæiske søsterorganisationer. Og jeg vil kvittere for endnu et vigtigt samarbejde med Novo Nordisk Fonden i arbejdet for at fremme dansk erhvervslivs muligheder for at forbedre det danske samfund, fortsætter Lars Sandahl Sørensen.

Koalitionens fundament bliver DI’s tætte relationer til andre europæiske erhvervsorganisationer samt DI's EU-kontor i Bruxelles. Ligeledes vil DI’s netop lancerede biosolutions-politik være et afsæt for arbejdet.

Sofie Carsten Nielsen får arbejdsplads i Industriens Hus på Rådhuspladsen med hyppige ture til Bruxelles og andre EU-lande.

Et perfekt match

- Jeg glæder mig til at begynde arbejdet for at få biosolutions højere op på den europæiske dagsorden, siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

- Biosolutions kan blive en kæmpe gevinst for klimaet og den grønne omstilling. Og det haster for EU med at få tidssvarende regler og godkendelsesprocedurer. Biosolution-løsninger - naturens egne metoder kombineret med fremragende forskning - er simpelthen geniale. Og at arbejde med det på den europæiske dagsorden er et perfekt match for mig.

Danske virksomheder er verdensførende inden for biosolutions.

Problemet i dag er, at EU-regler er blevet en obstruktion for, at danske og andre EU-virksomheder kan bevare og udvide positionen som globale storspillere på bio-området. Især de meget lange godkendelsesprocedurer og stramme restriktioner på nye bioteknologier er problematisk for virksomhederne og den grønne omstilling.

Sofie Carsten Nielsens stilling er en projektansættelse fra 1. maj til 31. december 2025. Projektet finansieres i samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og DI.

- Der er brug for en større europæisk forståelse af potentialet i biosolutions som en del af den grønne omstilling for at imødegå miljø- og klimaforandringer, siger adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen, og tilføjer:

- Med dette projekt kan vi øge kendskabet til biosolutions i en europæisk kontekst, og det kan øge muligheden for at forske, udvikle og drive virksomhed og skabe grønne arbejdspladser i Europa.

Biosolutions dækker over løsninger, der udnytter naturens egne mikroorganismer – såsom enzymer, bakterier, gærceller og naturlig plantebeskyttelse – igennem fermentering og bioraffinering.

Potentialet er enormt. Eksempelvis vurderer en nylig rapport fra Copenhagen Economics mulighed for globale CO2-reduktioner fra biosolutions på 4.300 mio. tons i 2030. Det svarer til 8 procent af verdens samlede udledninger.