Skræmmende undersøgelse: Sådan påvirker rygning din hjerne

22/01/2024 07:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er særdeles skræmmende læsning.

Mest læste i dag

I en banebrydende undersøgelse, der har fulgt over 32.000 personer siden 2006, har forskere fra Washington University School of Medicine (WashU) afdækket de alvorlige konsekvenser af rygning på hjernens struktur og funktion.

Ved at anvende MRI-hjernescanninger, spørgeskemaer og DNA-prøver har studiet påvist, at rygning accelererer hjernens ældningsproces, især i kritiske områder som hippocampus, der regulerer hukommelse og indlæring.

"Det er nu klart, at rygning også har betydelige negative virkninger på hjernen", udtaler Laura Bierut, professor i psykiatri ved WashU og hovedforfatter af studiet ifølge Ekstra Bladet.

Rygning medfører en reduktion i både grå og hvid substans, og jo mere man ryger, desto større er tabet af hjernevolumen. Dette er særligt bekymrende, da både aldring og rygning er kendte risikofaktorer for demens.

En af de mest bemærkelsesværdige konklusioner fra undersøgelsen er, at skaden på hjernen er permanent.

Selv for tidligere rygere, der havde lagt cigaretterne på hylden flere år før deltagelse i undersøgelsen, forblev deres hjernevolumen signifikant mindre end hos dem, der aldrig havde røget.

Men på trods af den permanente skade er der dog et lyspunkt. Studiet viser, at rygestop kan forhindre yderligere tab af hjernevæv:

"Du kan ikke reparere den skade, der allerede er sket, men du kan undgå at forårsage yderligere skade", udtaler Yoonhoo Chang, medforfatter på undersøgelsen og kandidatstuderende ved WashU.

Denne forskning er en påmindelse om rygningens skadelige virkninger, ikke kun på lunger og hjerte, men også på hjernen.