Disse bilejere risikerer at bryde loven uden at være klar over det

21/01/2024 05:51

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Selvom det kan være ganske nyttigt, risikerer disse bilejere at bryde loven - helt uden at vide det.

Mest læste i dag

I en verden, hvor teknologi og privatliv ofte støder sammen, har Teslas Sentry Mode startet en ny debat i Danmark. Den avancerede overvågningsteknologi, indlejret i Tesla-biler, giver ejerne mulighed for at holde øje med deres køretøjer, selv når de er parkeret. Men denne nyskabelse rejser alvorlige spørgsmål om lovligheden af sådan overvågning på offentlige steder.

Dette rapporterer TV Kosmopol.

Sentry Mode, designet til at overvåge bilens omgivelser og optage videoer ved mistænkelig aktivitet, har placeret Tesla-ejere i en potentielt juridisk gråzone. "Der er visse grænser i lovgivningen, der siger, at privatpersoner ikke må udføre automatisk overvågning i det offentlige rum. Og det er netop, hvad dette begynder at minde om," forklarer Dennis Lange, chefkonsulent i FDM. Denne bekymring førte til, at FDM i februar 2023 søgte afklaring fra Datatilsynet om lovligheden af Sentry Mode.

Teslas popularitet i Danmark gør problemet mere udbredt. Alene i hovedstadsområdet blev der solgt over 9.000 Teslaer sidste år, hvilket betyder, at tusinder af disse biler potentielt overvåger offentlige områder dagligt uden forudgående advarsel til forbipasserende. "Jeg kan sidde hvor som helst i verden og trykke på en knap på min telefon i appen, og så kan jeg livestreame alt, der sker omkring bilen," forklarer Mads Parnam, en Tesla-ejer.

Mens teknologien giver ejerne en følelse af sikkerhed, vækker den også bekymringer om privatlivets fred. Lov om TV-Overvågning i Danmark forbyder privat overvågning af offentligt tilgængelige steder, hvilket stiller Tesla-ejerne i en vanskelig position.

På den anden side understreger politiets brug af bilkameraoptagelser i efterforskningen af alvorlige kriminelle sager teknologiens potentiale som et værdifuldt redskab. Jonas Svitzer, politikommissær i Midt- og Vestsjællands Politi, påpeger, at de anvender dette, fordi overvågning kan være afgørende for at fastslå eller udelukke, om personer var på et gerningssted.

Datatilsynet undersøger angiveligt sagen.