Skræmmende tal: Så mange dør af rygning i Danmark

02/03/2023 10:19

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Det er tid til at gøre noget drastisk ved tobakken, mener Kræftens Bekæmpelse.

Hvert år dør 15.920 mennesker i Danmark på grund af rygning. Det betyder, at hvert tredje dødsfald skyldes tobak. Rygning er dermed den risikofaktor, der belaster vores helbred mest.

Det viser Sundhedsstyrelsens nye rapport ’Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer’.

Rygning har førertrøjen på, uanset om vi kigger på tal for tab i middellevetid, indlæggelser eller sygedage og er lysår foran andre risikofaktorer.

- Vi må igen konstatere, at rygning er langt den største trussel mod folkesundheden. Det er der ikke noget nyt i. Jeg håber og tror, at man på Christiansborg ser skriften på væggen og sætter turbo på initiativer, der vil begrænse rygningens enorme skadevirkninger. Det vil kunne spare mange mennesker for lidelse og alvorlig sygdom, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Rapporten bekræfter endnu engang, at der er stor ulighed i rygning – de kortest uddannede ryger oftest, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Rygning koster milliarder
U
d over at koste liv, koster tobak også penge. Ikke kun dem, der ryger, men også statskassen må til lommerne. Ifølge rapporten koster rygning hvert år sundhedsvæsnet over 13 milliarder kroner i ekstra omkostninger til behandling, pleje og medicin.

- Vi taler meget om, at sundhedsvæsnet mangler ressourcer. Så er det jo hul i hovedet at bruge penge og personale på noget, som kunne have været undgået. En del af løsningen på udfordringerne i sundhedsvæsnet er at gøre noget ved rygning, siger Jesper Fisker.

Ud over udgifterne i sundhedsvæsnet koster tobak hvert år mere end 33 milliarder kroner i ekstra omkostninger i tabt produktion på arbejdsmarkedet. Med de svimlende beløb for øje giver argumentet om, at staten vil miste penge på at hæve prisen på cigaretter, fordi færre vil ryge, absolut ingen mening.

Kræver politisk handling
Siden 2020 er andelen af rygere ikke faldet.

Der er altså ikke udsigt til, at tobakkens skader på sundheden bliver mindre foreløbigt.

- Jeg anerkender, at der de sidste år er sket meget inden for rygeforebyggelse, men det er slet ikke er nok, når man holder det op mod rygningens konsekvenser. Vi kan vi blive ved med at bruge milliarder af skattekroner på at udbedre skaderne af rygning i al fremtid, hvis vi ikke handler nu, siger Jesper Fisker.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er løsningen bedre hjælp til rygestop, flere røgfri miljøer og højere priser på tobak, så en pakke cigaretter koster over 100 kr.

Jesper Fisker opfordrer til, at en indsats mod rygning bliver del af en samlet plan for forebyggelse. For også inaktivitet, alkohol, usunde madvaner og andre livsstilsfaktorer bidrager til tidlig død og sygdom.

Boks: Kræftens Bekæmpelse anbefaler: