Skat fik advarslen tilbage i 2014: Nu er de havnet i massiv modvind

11/10/2023 13:24

|

Emil Martesen

Foto: Shutterstock
Nu er de havnet i massiv modvind.

Mest læste i dag

Selvom Skatteministeriet var advaret af konsulentfirmaet Deloitte om de betydelige risici ved selv at udvikle et it-system til ejendomsvurderinger, valgte ministeriet alligevel at stable et solo projekt på benene.

Og dette beslutningsfattende skridt har ført til intet mindre end en it-skandale i milliardklassen, der har udløst kritik fra alle hjørner af samfundet. Kritikken er primært kommet fra boligejerne, men også eksperter og offentlige vagthunde i kølvandet på de forsinket, og for dyrt og for at lave vurderinger, som rammer helt skævt.

'Skatteministeriet/Skat har ikke kompetencerne til at styre it-udviklingen', lød det klart og tydeligt fra Deloitte tilbage i 2014.

Men Skatteministeriet, med Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE) i spidsen, valgte at tilsidesætte denne anbefaling:

"Hvis man læser rapporterne, så vurderer Deloitte, at det ikke er realistisk, hvis Skat skal stå for udviklingen selv, alligevel vælger de at træffe en beslutning om at gøre det", siger Kim Normann Andersen, professor i IT ved CBS ifølge B.T.

Deloitte havde især tre bekymringer: manglende evne til at rekruttere de rigtige medarbejdere, udfordringer med at opbygge en ny udviklingsafdeling, og manglende kompetencer til at styre it-udviklingen generelt.

Og trods disse advarsler, besluttede Skatteministeriet at fortsætte med projektet, idet de mente at kunne spare et halvt år og 270 millioner kroner ved at stå for udviklingen selv. En opfattelse, Deloitte kategorisk afviste.

Det er værd at bemærke, at Skatteministeriet ikke blot ignorerede Deloittes anbefalinger, men også undlod at sende projektet i udbud:

"På det pågældende tidspunkt i 2015 var lovgrundlaget og kravspecifikationerne for it-systemet bag de offentlige ejendomsvurderinger ikke på plads. Konditionerne for at lave et udbud var således ikke til stede", lyder det fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Denne sag kaster en skygge over Skatteministeriets beslutningstagning og stiller spørgsmål ved, om ministeriet er i stand til at håndtere komplekse it-projekter. Det er en sag, der ikke kun har økonomiske konsekvenser, men også underminerer tilliden til offentlige institutioner.

offentlige vagthunde for at være forsinket, for dyrt og for at lave vurderinger, som rammer helt skævt.