Over 1 million biler tilbagekaldes grundet fejl: Berører flere store bilmærker

28/09/2023 16:01

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mere end én million køretøjer, herunder Peugeot, Opel og Citroën modeller, skal ind på værkstedet på grund af udfordringer med AdBlue-systemet.

Mest læste i dag

Mange moderne dieselbiler er udstyret med et AdBlue-system, der har en separat tank til urea. Dette stof injiceres i udstødningssystemet for at reducere udledningen af skadelige gasser, herunder NOx. Imidlertid har mange bilejere oplevet udfordringer med dette system.

I februar dette år iværksatte importørerne af Opel, Citroën og Peugeot en tilbagekaldelse af deres varebiler, da AdBlue kunne fryse i tanken ved temperaturer under -15 grader Celsius.

For nylig har flere ejere af biler fra Stellantis-koncernen (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep) rapporteret, at de modtager beskeder fra AdBlue-systemet, der meddeler "Fejl i anti-forureningssystemet" eller "Kan ikke starte omkring XXX kilometer."

Normalt skal føreren modtage en advarsel, når AdBlue-tanken er ved at være tom. Dette er imidlertid ikke sket, og ifølge car-recalls.eu kan det medføre, at bilen stopper og ikke kan starte igen, som det er beskrevet på Dinside.

Skadelige NOx-emissioner

Nu tilbagekalder Stellantis over en million biler, da de kan undlade at advare om, at SCR-katalysatoren ikke længere fungerer korrekt. Årsagen hertil menes at være en fejlkalibrering af AdBlue-pumpen.

Dette kan igen føre til, at bilerne udleder høje niveauer af skadelige udstødningsgasser såsom nitrogendioxid (NO2).

I alt er 34 bilmodeller påvirket, hvilket dækker de fleste nyere modeller med en såkaldt Euro 6 dieselmotor fra disse mærker. En komplet liste over de berørte modeller og årgange kan findes her.