NORLYS: På dette tidspunkt af døgnet får du mest el for pengene

24/09/2023 14:12

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Før i tiden har det været på et helt andet tidspunkt, end det er nu.

Mest læste i dag

Det er almindeligt kendt, at energikrisen har haft en betydelig indvirkning på danskerne. Ikke desto mindre har den også ført til, at mange nu har udviklet bedre elektricitetsvaner for at opnå maksimal besparelse.

For disse enkeltpersoner har Norlys nu offentliggjort vigtig information. Tidligere blev elektricitetsprisen traditionelt lavere om natten, men i dag er situationen faktisk en smule anderledes, som Norlys meddeler i en pressemeddelelse.

Hvis du tilhører den kategori af mennesker, der planlægger dit strømforbrug baseret på tidspunkter med lavere elektricitetspriser, bør du begynde at udnytte dagtimerne til opgaver som tøjvask, aktivering af varmepumper eller opladning af din bil.

I 2023 har markedsprisen for en kilowatt-time faktisk været lavest mellem kl. 13 og 15, hvor den i gennemsnit har ligget på omkring 0,47 øre. Denne udvikling, hvor priserne er lavest midt på dagen, er relativt ny. Tilbage i 2021 var de billigste timer typisk om natten.

Årsagen til denne ændring skyldes delvist, at Danmark i stigende grad er blevet tilsluttet de europæiske elektricitetsnet, især som følge af Tyskland og Hollands udvidelse af solenergikapaciteten i de seneste år. Solcellerne producerer primært elektricitet tidligt om eftermiddagen, når solen skinner mest.

Mads Brøgger udtaler, "Strømforsyningen stammer i høj grad fra solceller midt på dagen. Derfor er elektriciteten billigere og mere miljøvenlig, da solcellerne erstatter mere forurenende energikilder. Fremover forventer vi større variationer i elektricitetspriserne, end vi har været vant til. Derfor giver det rigtig god mening at tilpasse vores forbrug, så det svarer til tidspunkter, hvor vindmøllerne drejer og solen skinner."

Gem vasketøjet til weekenden

Hvis du vil spare endnu mere, kan du reservere energiintensive opgaver til weekenden, da de absolut laveste elektricitetspriser typisk findes her. I gennemsnit har markedsprisen for en kilowatt-time kun været 0,19 øre om søndagen kl. 14.

Mads Brøgger, direktør for Norlys' energiforretning, forklarer, "De fleste virksomheder er lukkede i weekenden, hvilket resulterer i et betydeligt fald i efterspørgslen efter elektricitet og dermed i prisen. Hvis du har en variabel elektricitetsaftale, kan der derfor være betydelige besparelser ved at flytte dit forbrug til weekenden."

Det er vigtigt at bemærke, at den statlige elektricitetsafgift, afgifter til statens Energinet, abonnementsgebyrer, spotpristillæg, moms og nettariffer til det lokale elforsyningsselskab også pålægges udover markedsprisen. Tarifferne kan også variere time for time afhængigt af de enkelte selskabers modeller.

Selvom elektricitetspriserne generelt er lavest i weekenden og i tidsrummet 13-15, kan ekstremt blæsende eller solrige dage betyde, at de mest fordelagtige tidspunkter for elektricitetsforbrug kan variere. Derfor anbefaler Mads Brøgger, at man løbende overvåger elektricitetspriserne. Du kan følge timepriserne i Norlys Energi-appen eller på Norlys' hjemmeside.