Mange danskere har spekuleret: Derfor er der ikke pant på Cocio-flaskerne

27/10/2023 17:14

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er ikke mange, der kender den egentlige årsag.

Mest læste i dag

I lang tid har danskerne haft den vane at samle flasker og dåser og returnere dem i automater, der er placeret i forskellige supermarkeder.

Men når det drejer sig om visse flasker, som for eksempel dem fra Cocio, så undrer mange sig over, hvorfor der ikke er nogen pantmærker på disse flasker og dåser.

Cocio, der har forsynet danskerne med kakaomælk siden 1951, forklarer, at de ikke har nogen indflydelse på, hvordan pantordningen fungerer for deres produkter.

Dette er rapporteret af TV 2 Kosmopol.

På deres hjemmeside forklarer virksomheden, at det danske retursystem ikke kan håndtere mejeriprodukter som kakaomælk, og det er grunden til, at flaskerne fra Cocio ikke er en del af det danske pantsystem.

Det er op til politikerne at beslutte, hvilke produkter der skal have pantmærker. I 2020 udvidede politikerne pantsystemet, så det også inkluderede emballage til juice og saft.

Der blev også undersøgt muligheden for at inkludere emballage fra mælkeprodukter.

"Analysen konkluderede, at der kunne være hygiejnemæssige udfordringer forbundet med mælkeprodukter, når butikkerne skulle opbevare de tomme og komprimerede emballager i deres lagerfaciliteter. Derfor blev mælkeprodukter som Cocio ikke inkluderet i denne udvidelse af retursystemet," forklarer Miljø- og Fødevareministeriet til TV 2 Kosmopol.

Selvom flaskerne fra Cocio ikke har pantmærker, spiller de stadig en vigtig rolle i genanvendelsesprocessen.

Miljø- og Fødevareministeriet påpeger, at genbrug og genanvendelse af glas til ny emballage er en miljøvenlig praksis.

Hvis forbrugerne korrekt sorterer Cocio-flaskerne som glasaffald, kan de bidrage til bæredygtig genanvendelse, selvom der ikke er nogen pant på dem.