Lucas vejede 140 kilo som 13-årig: Du taber kæben, når du ser hvordan han ser ud i dag

16/11/2023 19:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
To år og MANGE kilo senere, er den unge viborgenser helt uigenkendelig.

Mest læste i dag

I en dagligvarebutik nord for Viborg udfører en engageret 15-årig ungarbejder ved navn Lucas Thomsen kassearbejde og scanner varer som tomater, oksekød og vingummibamser. Selvom denne opgave er en rutine for de fleste unge, der arbejder i en butik, repræsenterer det for Lucas Thomsen en sejr over en usædvanlig udfordring.

Lucas Thomsen blev født med en ekstremt sjælden genfejl kaldet Leptin Receptor Defekt, der resulterer i konstant sultfornemmelse. I sine første 12 leveår var han under konstant overvågning og begrænsning af sin kost og aktiviteter. Trods en streng diæt steg hans vægt, hvilket forbløffede lægerne og førte til nysgerrighed omkring hans unikke sygdom.

"Genfejlen er så sjælden, at vi ikke tidligere har set den i Danmark," forklarer Jens Christian Holm, ledende overlæge inden for børnesygdomme ved Holbæk Sygehus.

Dokumentaren 'Lucas – drengen med den evige sult', der blev sendt på TV 2 i december 2022, gjorde Lucas' og hans families historie kendt for offentligheden. Siden optagelserne stoppede i 2022, har der været betydelige fremskridt i hans liv.

"De har gjort så meget for mig, så vil jeg også gøre det for dem," siger Lucas Thomsen.

Foto. Privat

Efter en banebrydende medicinsk behandling i Berlin, der gjorde det muligt for ham at overvinde sin konstante sult, deltog Lucas i et forskningsprojekt i foråret 2023. Desværre vendte hans konstante sult tilbage, og han begyndte at spise i skjul, da han skiftede til en ny type medicin, der kun krævede ugentlige doser. Lucas og hans familie fortsatte behandlingen som en del af forskningsprojektet for at bidrage med mere information om hans sjældne sygdom. Efter sommerferien vendte han dog tilbage til den oprindelige medicin og begyndte at tabe sig igen. Hans forældre prioriterer dog livskvalitet over vægt.

Nu lever Lucas et næsten normalt liv og har mere frihed til at udforske verden uden konstant overvågning. Han kører selv til skole, arbejder i købmandsbutikken og tilbringer tid med venner. Den medicinske behandling har også forbedret hans fokuseringsevne og givet ham indre ro.

"Jeg kan tænke på noget andet end at være sulten," siger Lucas Thomsen.

Selvom han drømmer stort om at tage en hf-uddannelse og blive journalist, tager han hver dag som den kommer og værdsætter den frihed, han nu har i sin dagligdag.

Lucas Thomsen og hans familie har kæmpet i mange år for at overvinde de udfordringer, som hans sjældne sygdom har bragt med sig. Deres historie er en inspirerende fortælling om udholdenhed og styrke i mødet med ekstraordinære omstændigheder. Dokumentaren 'Lucas - drengen med den evige sult' på TV 2 Play giver et dybere indblik i Lucas Thomsens utrolige rejse.