Helårsdæk eller sæsondæk? Dette anbefaler ekspert

24/04/2024 18:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvad har du på bilen?

Mest læste i dag

Under en nylig dæktælling af personbiler i januar 2024, udført af Rådet for Større Dæksikkerhed sammen med medlemmer fra Dækimportørforeningen og FDM, blev det konstateret, at 13 procent af landets bilister benytter helårsdæk, med en overvægt i Østdanmark sammenlignet med Vestdanmark.

Christian Jensen, tekniker ved Bridgestone, forklarer tiltalen ved helårsdæk:

"Fordelen er klar: ingen dækskifte ved sæsonskifte, hvilket sparer tid. Derudover er der en opfattelse af, at helårsdæk næsten matcher sæsonspecifikke dæk, så længe man undgår ekstreme vinterforhold."

Alligevel, helårsdæk er ikke så enkle.

Helårsdæk er altid et kompromis

"Helårsdæk forbedres stadig, men det er stadig et kompromis," bemærker Christian Jensen.

Bilister er bevidste om, at helårsdæk ikke er ideelle om vinteren og undgår at køre i sne og is. Men det er mindre kendt, at de også underpræsterer i andre sæsoner.

"Mange bliver overraskede over, at helårsdæk kan have markant længere bremselængde om sommeren. Forestil dig at bremse hårdt ned fra 130 km/t på en motorvej på en varm sommerdag – det kan blive risikabelt med helårsdæk," advarer han.

Et dæk er mere end bare et dæk

Det er ikke korrekt at sige, at helårsdæk altid er dårligere end sæsondæk, fremhæver Jensen.

"Helårsdæk er et mellemliggende valg mellem sommer- og vinterdæk, både hvad angår mønster og gummiblanding. Nogle helårsdæk er mere som sommerdæk, mens andre ligner vinterdæk mere. Dette betyder, at forskellige helårsdæk kan opføre sig meget forskelligt."

Christian Jensen anbefaler dog altid at bruge sæsonspecifikke dæk. Han forklarer, at det ikke handler om at sælge flere dæk:

"Det koster ikke mere at have to sæt dæk, som hver bruges et halvt år, end at bruge et sæt hele året. De ekstra omkostninger ligger i købet af ekstra fælge og omkostningerne ved dækskifte og opbevaring."

"Det er et spørgsmål om sikkerhed. Vinterdæk er designet til vinterbrug, og sommerdæk til sommerbrug, hvilket inkluderer både dækopbygning og gummiblanding."

En yderligere bekymring ved helårsdæk, som Jensen påpeger, er risikoen for, at dækkene sjældent inspiceres grundigt.

Ved at bruge sæsondæk får man en ekstra sikkerhedsmæssig fordel, da du selv eller en dækspecialist vil inspicere dem hver gang de skiftes – kontrollere for revner, slid og mønsterdybde.