Glemmer du også dette? Kan spare dig for op mod 1700 kroner

17/05/2023 11:47

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at en tredjedel af danskerne ikke får sat deres varmeanlæg til sommerdrift. Dette ville ellers medføre en besparelse på 600-1700 kroner pr. husstand, hvilket i runde tal svarer til over 300 millioner kroner på landsplan.

Mest læste i dag

Med sommeren i sigte er det tid til at slukke for varmen.

Men faktisk er det ikke nok at dreje termostaten på radiatoren i bund. For selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder vores varmeanlæg stadig, og der er penge at spare ved at sætte det til sommerdrift.

Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser dog, at hver tredje dansker går glip af besparelserne.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

For den enkelte husejer svarer det til en årlig besparelse på 600-1700 kroner.

Sammenlagt kan det betyde en besparelse på over 300 millioner kroner i den tredjedel af husstandene, hvor varmeanlægget kører hele sommeren, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

- Det er en rigtig god idé at sende varmeanlægget på sommerferie, når vi kommer ind i de lune måneder, siger Matilde Grøn Bjørneboe og tilføjer:

Når anlægget er på sommerdrift, vil det kun lave varmt vand. Hvis man ikke har det på sommerdrift, har anlægget stadig et tomgangsforbrug til opvarmning, selvom radiatorerne er slukket. Der er derfor noget at vinde, både for din egen pengepung og for klimaet.

5 minutter, der gavner din pengepung og klimaet

I Energistyrelsens undersøgelse angiver danskerne blandt andet, at manglende sommerlukning skyldes forglemmelser, at det er besværligt, eller at de ikke vidste, man skulle sætte det til sommerdrift.

Selvom visse nye modeller slår over til sommerdrift af sig selv, skal ældre varmeanlæg indstilles manuelt.

- Måske virker det lidt uoverskueligt at sætte anlægget til sommerdrift, hvis man aldrig har prøvet det før – særligt, hvis man ikke kender det særligt godt. Men faktisk tager det ikke mange minutter at indstille anlægget og slukke for cirkulationspumpen, siger Matilde Grøn Bjørneboe og slutter:

- Og det er altså en god mulighed for at spare nogle nemme penge og nedbringe CO2-udledningen.

SparEnergi.dk findes der guides, der viser, hvordan man sætter sit anlæg på sommerdrift. Den enkeltes besparelser afhænger af typen af varmeanlæg.

Man kan for eksempel spare op mod 1700 kroner ved at sommerlukke sit oliefyr eller omkring 700 kroner for fjernvarmeanlægget med de nuværende varmepriser.

Overordnede besparelser ved at sommerlukke for varmeanlæg fordelt på type:

  • Oliefyr: 1.700 kroner

  • Naturgas: 1.300 kroner

  • Træpillefyr: 1.100 kroner

  • Luft til vand varmepumpe: 800 kroner

  • Fjernvarme: 700 kroner

  • Jordvarme: 600 kroner

Læs mere på Sparenergi.dk og om undersøgelsen via dette link.